Mitä ajattelee viikinkimetallin pioneeri Viikingit-hittisarjasta? ”Hirvittävä, suorastaan kammottava”

Grutle Kjellson
AOP

Enslaved-yhtyeen laulaja-basisti Grutle Kjellson on vieraili hiljattain Metal Undergroundin haastattelussa kertomassa yhtyeensä viime vuonna julkaisemasta E-albumista – sekä hieman hitiksi nousseesta Viikingit-telkkarisarjastakin. Viikingeistä on tiedossa jo kuudes tuotantokausi, ja suomalaisia sarja on ilahduttanut senkin vuoksi, että siinä ovat esitelleet osaamistaan myös näyttelijät Jasper Pääkkönen ja Peter Franzen.

Kjellson ei kuitenkaan ole sarjasta vaikuttunut. Enslavedin varhaiset levytykset 1990-luvun alussa olivat mukana luomassa koko viikinkimetalli-käsitettä, ja viikinkikulttuurista kiinnostunut Kjellson on vahvasti sitä mieltä, että tv-sarja on enemmän fantasiaa kuin aitoa asiaa.

”Se on hirvittävä, suorastaan kammottava”, Kjellson vastasi, kun häneltä kysyttiin mielipidettä siitä, miten viikingit esitetään nykypäivän populaarikulttuurissa ja Viikingit-sarjassa.

”Minusta Viikingit on tavallaan pilannut sen aikakauden. En panisi pahakseni, jos sitä markkinoitaisiin satuna. Se ei pohjaa historiallisiin faktoihin tai esineisiin lainkaan.”

Kjellson piikittelee, etteivät oikeat viikingit ”näyttäneet sellaisilta, eläneet niin, käyttäytyneet niin eivätkä he todellakaan puhuneet niin”.

”Se on pelkkä typerä Hollywood-muunnelma. Tai ei se ole edes muunnelma. Se on satu nimeltä Viikingit. Sitä voitaisiin yhtä hyvin kutsua vaikka ’Conanin ja kavereiden uusiksi seikkailuiksi’. Se on minun mielipiteeni.”