Taiteen ja kulttuurin valtionrahoitusta leikataan yli 18 miljoonalla, linjasi OKM – ”Suora isku päin sivistysvaltion kasvoja”

Leikkauksia tehdään rahapelitoiminnasta saatujen tulojen vähenemisen vuoksi.

Koska Veikkauksen rahapelitoiminta on vähentynyt, on opetus- ja kulttuuriministeriö tehnyt leikkauksia pelitoiminnasta rahoitustaan saavien edunsaajien ensi vuoden valtionrahoitukseen. Ministeriön linjauksen mukaan taiteeseen ja kulttuurin osoitettavia varoja leikataan 18,4 miljoonalla eurolla eli 11 prosentilla kuluvaan vuoteen verrattuna.

Suurimmalla osalla rahapelivaroilla rahoituksensa saavista taiteen ja kulttuurin toimijoista taso alenee noin 15 prosentilla. Sen mukaisesti vähenevät avustukset eri taiteenaloille, mediakasvatukseen, kulttuuriin osallistumiseen ja sen saavutettavuuden edistämiseen, kuntien ja alueellisen kulttuuritoiminnan kehittämiseen, kulttuurivientiin, erikoismuseoille, alan yhteisöille sekä lastenkulttuuriin ja kulttuuri-instituuteille.

Leikkauksia ei kohdennettaisi muun muassa lakisääteisiin valtionosuuksiin eikä avustuksiin, kuvataiteen tekijöiden lakisääteisiin apurahoihin eikä kulttuuritapahtumia koskeviin avustuksiin.

Suhteellisesti merkittävimmät leikkaukset eli noin 50 prosenttia kohduvat valtion taideteostoimikunnan rahoitukseen, kulttuuritilojen hankkimista, perustamiskustannuksia ja peruskorjauksia koskeviin avustuksiin, seurantalojen korjausavustuksiin ja neuvonta- ja ohjaustyöhön sekä taiteen ja kulttuurin Venäjä-ohjelman toimeenpanoon. Kulttuurimatkailun kehittämisavustusten sekä taiteen eri alojen opetusjärjestöjen toiminnan rahoitus laskee noin neljänneksellä, kun taas vähälevikkisen kirjallisuuden ostotuen ja kirjastoille maksettavan kulttuurilehtien tilaustuen rahoitukset on tarkoitus lopettaa kokonaan.

Leikkaukset on otettu kulttuurialalla tyrmistyneinä vastaan. Esimerkiksi eturivin artistien kanssa työskentelevä ja monissa tv-tuotannoissa mukana oleva Mikko Kosonen, joka on korona-aikana ollut yksi näkyvimpiä kulttuurialan puolestapuhujia, kommentoi sosiaalisessa mediassa olevan todella hävytöntä, miten hallitus kehtaa leikata jo valmiiksi ahdinkoon ajetulta alalta tukia kaikkien korupuheiden jälkeen.

”Se on suora isku päin sivistysvaltion kasvoja”, Kosonen jyrähtää Twitterissä.

”Historia tulee muistamaan Marinin hallituksen hallituksena, joka sen lisäksi että koko pandemian ajan syvensi kulttuurialan tuskaa, päätti taudin hellittäessä vielä leikata alan perusedellytyksiä oikein kovalla kädellä. Miten te kehtaatte?”

Taiteen ja kulttuurin lisäksi muillekin Veikkauksen rahapelitoiminnasta rahoitustaan saaville edunsaajille on tulossa leikkauksia. Liikunnasta ja urheilusta leikataan 11,9 miljoonaa euroa, tieteestä ja tutkimuksesta 8,3 miljoonaa euroa ja nuorisotyöstä 4,3 miljoonaa euroa.

Ylen uutiset kertoo Veikkauksen tulouttaneen valtiolle vuonna 2019 noin miljardi euroa tuloksestaan ja lisäksi noin 200 miljoonaa euroa arpajaisverona. Veikkaus on kuitenkin vähentänyt rahapeliautomaattien määrää tuhansilla ja korona on myös vaikuttanut pelaamiseen, minkä vuoksi Veikkauksen tulos putosi viime vuonna satoja miljoonia euroja.