”Teimme enää vain pikkukeikkoja Suomessa” – To/Die/For -nokkamies avautui yhtyeen alamäestä

Kotimainen goottimetallisuuruus To/Die/For pani pillit pussiin kesällä 17 vuoden uurastuksen jälkeen, mutta syyt hajoamisen taustalla jäivät enemmän tai vähemmän mysteeriksi. Nyt orkesterin entinen nokkamies Jarno ”Jape” Perätalo avaa tapahtumien kulkua tuoreessa Facebook-päivityksessään.

Mies kuvailee aluksi kuinka vuonna 1999 startannut matka rock ’n’ rollin ihmemaahan alkoi varsin mainioissa merkeissä ja vaikka hauskaa riitti – välillä musiikin kustannuksellakin – jarkuvat miehistönvaihdokset saivat miehen ensimmäisen kerran kunnolla epäilemään homman mielekkyyttä: ”Toisinaan en mieltänyt meitä enää ’oikeaksi bändiksi’, vastaan tuli jatkuvasti uusia ja taas uusia kavereita”.

Mies myöntää viimeisten levyjen kohdalla tehdyn musiikillisia kompromisseja, jotka osoittautuivat virheiksi ja soimii itseään myös bändin johtajana: ”Sanoisin, että olin huono johtaja. Demokratia ei toimi bändissä! Tarvitsimme vahvan johtajan – kaikki bändit tarvitsevat!”

Bändin viimeisiä vuosia Perätalo kuvailee tuskaisiksi: ”Ei enää kiertueita, teimme enää vain pikkukeikkoja Suomessa, motivaatio kärsi ja kaikki halusivat tehdä erilaista musiikkia”. Lopulta bändin jäsenten omat elämät, kuten päivätyöt verottivat liiaksi aikaa yhtyeeltä. Mies kertoo kuitenkin rakastavansa soittokavereitaan, mutta elämäntavat ja päämäärät kostautuivat vain lopulta liian erilaisiksi.

”Nyt TDF:n jälkeen, en tiedä mitä teen seuraavaksi. Haluaisin tehdä uutta musiikkia. Yritän perustaa totaalisen rock ’n’ roll -bändin ja tehdä synkempää, melankolisempaa materiaalia omalla nimelläni. Voisi olla helpompaa ilman yhtyettä, mutta aika näyttää”, mies päättää haikealta kalskahtavan lausuntonsa.