Tony ”Mr. Manchester” Wilson on kuollut 57 vuoden iässä

11.8.2007 10:12

Factory Records-levy-yhtiön ja Hacienda-yöklubin perustajana maailmanmaineeseen noussut BBC:n TV-toimittaja Anthony Wilson kuoli perjantaina 10.8.2007.

Tony Wilson syntyi Manchesterissä 20. helmikuuta, 1950.

Factory Records-levy-yhtiön ja Hacienda-yöklubin perustajana maailmanmaineeseen noussut BBC:n TV-toimittaja Anthony Wilson kuoli perjantaina 10.8.2007.

Tony Wilson syntyi Manchesterissä 20. helmikuuta, 1950.

Päästyään Cambridgen yliopistosta 1970-luvun alussa, hän palasi kotikaupunkiinsa tekemään ohjelmia TV-yhtiö Granadalle, mukaanlukien So It Goes-musiikkiohjelmaa. Manchesteriläisten artistien tasosta vakuuttuneena, Wilson perusti vuonna 1978 Factory Records-levy-yhtiön, joka saattoi maailmaan useita menestyneitä klassikkobändejä, kuten Joy Divisionin ja sen raunioista syntyneen New Orderin sekä Happy Mondaysin. Näiden bändien taloon tuomalla rahalla Wilson pystyi julkaisemaan pienemmän piirin klassikoita kuten A Certain Ratio, Durutti Column, jne. Loppupeleissä menestysbändien kulutustottumukset kuitenkin kaatoivat yhtiön. New Order poltti £400 000 Republic-levyä tehdessään, kuvainnollisesti, ja Happy Mondays varmasti suunnilleen saman verran kirjaimellisesti leikkiessään tekevänsä neljättä levyään Barbadoksella. Factory Recordsin haettiin vararikkoon vuoden 1992 marraskuussa. London Records-levy-yhtiö, josta monet Factoryn artistit löysivät uuden kodin, oli aikeissa ostaa taloudellisten vaikeuksien kanssa painivan yhtiön kunnes kävi ilmi että Factoryn artistit omistivat firman kautta julkaisemansa levyt.

Teknon, housen ja acid housen kehityksen kannalta tärkeän Hacienda-yökerhon Wilson perusti vuonna 1982. 1980- ja 1990-lukujen taitteessa Hacienda oli kuuluisin yökerho maailmassa, Madchesterin henkinen koti. Klubilla soittivat mm. New Order, Oasis, Stone Roses, Happy Mondays, The Smiths, Einstürzende Neubauten, Spiritualized ja lukemattomat muut, mukaanlukien Madonna ensimmäisellä keikallaan Englannissa vuonna 1983. Kuuluisin klubi oli kuitenkin tanssimusailloistaan, joissa soittivat mm. Mike Pickering, Jon Da Silva, Sasha, Dave Haslam, jne. Hacienda sulki ovensa taloudellisten vaikeuksien vuoksi vuonna 1997. Klubi oli menettänyt huvilupansa väkivaltaisuuksien ja huumekaupan vuoksi. Rakennus purettiin ja sen tilalle rakennettiin asuntoja, joiden nimeksi tuli Hacienda Apartments. Nimen omistaa New Order/Joy Division-basisti Peter Hook, joka lisensoi sen asunnot rakentaneelle yhtiölle.

Wilson ja hänen elinkumppaninssa, entinen Miss England Yvette Livesey perustivat myöhemmin In The City-festivaalin, jota voidaan pitää englantilaisena versiona Austinin legendaarisesta SXSW-festivaalista.

Wilson jatkoi TV-töitä läpi hullujen vuosiensa ja loppuun saakka. Hän oli myös poliittisesti aktiivinen ja ajoi Englannin pohjoisosien asioita.

Miehen elämästä tehtiin semifiktiivinen elokuva 24 Hour Party People, jossa Wilsonia näytteli onnistuneesti brittikoomikko Steve Coogan. Elokuvan mainos lause oli Genius. Poet. Twat.

Wilson sairastui vuonna 2006 ja häneltä poistettiin munuainen vuonna 2007. Leikkauksen jälkeinen kemoterapia ei tehonnut syöpään ja hoitoon suositeltiin kallista, Sutent-nimistä lääkettä. Happy Mondaysin ja muiden bändien jäsenet joita Wilson vuosien varrella auttoi perustivat rahaston hoitojen maksamista varten.

Anthony Wilson ei huhuista huolimatta koskaan allekirjoittanut yhtään levytyssopimusta omalla verellään.

Lisää luettavaa