Tuhannet rockradion kuuntelijat ovat puhuneet: tämä on kaikkien aikojen upein kitarasoolo – Keräsi komeat 15% kaikista äänistä

David Gilmourin taidonnäyte 40 vuoden takaa sai kirkkaimman kruunun.
27.8.2019 21:18

Brittiläinen Planet Rock -radiokanava kysyi kuuntelijoiltaan, mikä on kaikkien aikojen paras kitarasoolo. Ääniä kertyi lopulta tuhansittain ja nyt tulokset ovat selvillä: maailman upeimmasta ja tyylikkäimmästä kitarasoolosta koskaan vastaa David Gilmour ja se löytyy Pink Floydin vuonna 1979 julkaiseman The Wall -levyn kappaleesta Comfortably Numb. Kyseinen soolo/kappale keräsikin huiman äänisaaliin eli peräti 15 prosenttia kaikista äänistä.

Kakkoseksi Planet Rockin kuuntelijat äänestivät Lynyrd Skynyrdin Allen Collinsin ja Gary Rossingtonin ikonisen soolon Free Bird -kappaleessa (1973). Mutta vaikka 70-luku dominoikin listaa (seitsemän paikkaa top kympistä, peräti 21 paikkaa top 40:stä), ei uudempiakaan tyylinäytteitä unohdettu – Alter Bridgen Mark Tremontin ja Myles Kennedyn soolot vuoden 2007 Blackbird-kappaleessa löytyvät peräti sijalta kolme.

Eniten listasijoituksia keräsi Slash, jonka sooloja löytyy 40 parhaan joukosta peräti neljä: Guns N’ Rosesin November Rain (5.) Sweet Child o’ Mine (9.) ja Estranged (35.) sekä lisäksi Slash ft. Myles Kennedy & The Conspiratorsin Anastasia (33.). Ritchie Blackmore nappasi kolme sijoitusta niin Deep Purplen (Child In Time sijalla 11. ja Highway Star sijalla 14.) kuin myös Rainbow’n tuotannon (Stargazer sijalla 21.) kanssa. Gary Moore nappaa top 40:stä niin ikään kolme paikkaa soolotuotannon (Parisienne Walkways sijalla 17. ja Still Got The Blues sijalla 25.) ja Thin Lizzyn kanssa (Still In Love With You sijalla 27.).

Alla äänestyksen top 10 -lista, jonka perästä löydät kyseiset taidonnäytteet Youtube-videoina. Koko top 40 -listan voit tarkistaa täältä.

1. Pink Floyd – Comfortably Numb (David Gilmour)
2. Lynyrd Skynyrd – Free Bird (Allen Collins, Gary Rossington)
3. Alter Bridge – Blackbird (Mark Tremonti, Myles Kennedy)
4. UFO – Rock Bottom (Michael Schenker)
5. Guns N’ Roses – November Rain (Slash)
6. Led Zeppelin – Stairway To Heaven (Jimmy Page)
7. Eagles – Hotel California (Joe Walsh, Don Felder)
8. Van Halen – Eruption (Eddie Van Halen)
9. Guns N’ Roses – Sweet Child o’ Mine (Slash)
10. Queen – Brighton Rock (Brian May)

Lisää luettavaa