PYHIMYS: Salainen Maailma | Soundi

PYHIMYS: Salainen Maailma(Monsp)

Sama karsina, eri meno. Pyhimys on vakavalla asialla, Tykon ote on irtonaisempi. Salaisen Maailman tuotanto on suurellista, Juomaripoika viihtyy kellaribileissä.

Pyhimyksen debyytti kaataa ensimmäisestä äänimatosta viimeiseen joukkohoilaukseen asti kuulijan päälle täyteen pakattua äänimaisemaa ja lyhyen romaanin verran tekstiä yksilöllisestä ja kollektiivisesta huonosta voinnista, painopiste edellisellä. Infoähkyn vaara on suuri. Yksi omasta sielunmaisemasta antaumuksella räppäämisen heikkouksista on suuren tekstimäärän mahdollistama yksityiskohtaisuus. Osa tekstin yleismaailmallista potentiaalia häviää, mikä pienentää mahdollista samaistujien joukkoa.

Hienoja, rehellisiä, itsetietoisia hetkiä löytyy silti. Pyhimys on akrobaatti, jonka tyyli on sukua Asan ketterälle tanssille. Tuotanto pysyy laajasta tekijäkaartista huolimatta enimmäkseen kasassa Stenkan valvovan korvan alla. Silivatiseilaa ja muinaisen Kadotetut-yhtyeen mieleen tuova Pidä paussi mun puolesta ovat huippukohdat. Pitkä levy on yksinkertaisesti liikaa ja tyhjäkäynnillekin on tilaa.

Juomaripoika on kaadettu eri pullosta. Pinta helmeilee hikeä ja ojassa nukkunutta kämäisyyttä. Kyseessä on tietysti teemalevy, joka käsittelee yletöntä dokaamista. Lyyrisestä otteesta tulee mieleen Devin The Dude lokalisoituna versiona eli itseironiaa tihkuvasti louskutetaan kännäämisestä eikä vihreästä vitamiinista ja naisetkin ovat niin rumia pubiruusuja, ettei tarvitse pelätä jamaikalaisen rantaleijonan pöllivän elliä. Seuraavaa aamua kannattaa kauhistella senkin edestä. Tai valomerkkiä.

Karu soundi tuo mieleen 80- ja 90-luvut. Timanttista menoa riittää. Soittoo on murhaavan tarttuva biisi ja Nolojen tilanteiden mies loistavaa kerrontaa. Normipäivä funkkaa tukevasti ja takuuvarma vierailija Soppa hoitaa homman kotiin, landelle. Samaa voi sanoa Hannibalista kappaleessa Takki auki. Varsinainen levy kestää mukavan lyhyet 40 minuuttia. Juomaripoika ui nopeasti kraiveliin, vaikka muutama huti mukaan mahtuukin.

Paatti vetää tällä kertaa vähän pidemmän korren. Otetaan sille.

Arvio julkaistu Soundissa 10/2007

Tähän liittyvät jutut

TEFLON BROTHERS: Isänpäivä

Suomihiphopin hupiveikkojen uusin levy saa pohtimaan karhun kohtaamista.

Mikko "Pyhimys" Kuoppalan lauantaisoittolista: 20 Johanna Kustannusta ja omaa elämää määrittävää biisiä

Johanna Kustannus viettää tänä vuonna 35-vuotisjuhlavuottaan. Yhtiön tuotantopäällikkö Mikko "Pyhimys" Kuoppala kokosi Soundille 20 biisin soittolistan, joka määrittää miehelle Johanna Kustannusta sekä omaa elämää.

Lauantaisoittolista: Teflon Brothers ja parhaat kisabiisit

Finaaliin asti! Lauantaisoittolistasarjan 27. osa sukeltaa MM-kisahuumaan. Teflon Brothers kokosi listallisen parhaita kisabiisejä.

ERI ESITTÄJIÄ: Nyt kolisee

Mitä tekisit, jos saisit käyttöösi J. Karjalaisen raidat ja vapaat kädet niiden suhteen? Tuon herkullisen ajatuksen kanssa ovat painiskelleet Suomen eturivin rap-artistit ja hiphop-tuottajat. Vuosi sitten ilmestyneen J. Karjalaisen Et ole yksin -albumin täysin uudelleen rakentava Nyt kolisee on jo konseptitasolla upea oivallus – samaan aikaan puskista tullut ja toisaalta yllättävänkin luonteva. Siitä asti kun kuulin DJ Slow’n kappaleen Keep Moving (2003), jolla J.

Paleface ja yli 20 muuta räppäriä J. Karjalaisen menestyslevyn kimpussa – Lue tekijöiden kommentit

J. Karjalaisen Et ole yksin -albumista julkaistaan Suomen kärkikastin hiphop-tuottajien ja räppäreiden tekemä täysin uusi versio.

Johanna Kustannus repäisee: Pyhimys tuotantopäälliköksi

Hiphop-artisti Mikko "Pyhimys" Kuoppala ottaa ohjakset käsiinsä maineikkaassa Johanna Kustannus -levy-yhtiössä. Soolouransa lisäksi hänet tunnetaan yhtyeistä Teflon Brothers ja Ruger Hauer.Johannan tuotantopäällikkönä aikaisemmin toiminut Riku Mattila jatkaa Universal Musicin taiteellisena johtajana. Universal on omistanut Johanna Kustannuksen vuodesta 2010 lähtien. - Mikko tulee kehittämään omaa artistirosteriaan täysin itsenäisesti.

PYHIMYS: Paranoid

Mikko Kuoppala lyö pisteen Pyhimyksen nimellä rakentamalleen uralle äärimmäisen raskaalla ja hankalalla levyllä, joka ei anna armoa edes siinä ilmeisimmässä kuuntelijarajapinnassa. Levyn nimi on Paranoid ja se sisältää 13 Paranoid-nimistä kappaletta. Vainoharhat kiemurtelevat verenpunaisena lankana läpi levyn.