Uusi äärioikeisto yritti omia Depeche Moden ”viralliseksi yhtyeekseen” – bändiltä tyly vastaus

24.2.2017 13:07

Uuden äärioikeiston epäviralliseksi johtajaksi väitetty Richard Spencer aiheutti Dave Gahanille taatusti harmaita hiuksia väittäessään Depeche Moden olevan ”alt-rightin virallinen yhtye”. Depeche Mode irtisanoutui pian valkoista nationalismia kannattavan Spencerin yrityksestä omia yhtye mukaan oikeistoliikkeen agendaan.

Spencer väitti Depeche Moden olevan liikkeen ”virallinen yhtye”, kun New York Magazine-lehden toimittaja kysyi hänen suhtautumisestaan rockmusiikkiin. Spencer kommentoi myöhemmin asiaa Rolling Stonelle kertomalla olevansa pitkäikäinen Depeche Mode -fani ja ettei yhtye ole monellakaan tapaa tyypillinen rockbändi.

– Varhaisella albumilla kuten [vuoden 1982] A Broken Framella on selkeästi kommunistista estetiikkaa ja kuten myös Music for the Massesilla, mutta siellä on myös fasistisia elementtejä. Se on moniselitteistä, ja kuten muunkin taiteen kanssa, kaikki on monikerroksista ja ristiriidassa keskenään, Spencer toteaa.

Depeche Moden jäsenet olivat tuskin innoissaan Spencerin kommenteista ja kertoivat edustajansa välityksellä Rolling Stonelle, että bändillä ”ei ole mitään yhteyksiä Richard Spenceriin tai alt-rightiin, eikä se kannata alt-right-liikettä”. Yhtyeen keulakuva Dave Gahan on puhunut julkisuudessa aiemmin avoimen huolestuneesti Yhdysvaltojen uudesta presidentistä.

– Hänen puheensa kuulostavat hyvin samalta kuin mitä joku sanoi vuonna 1935. Se ei päättynyt hirveän hyvin. Hänen sanomansa asiat ovat julmia ja sydämettömiä ja edistävät pelkoa, Gahan kuvaili italialaismedialle viime vuoden lokakuussa.

Yhdysvalloissa jo 25 vuoden ajan asunut Gahan on kertonut olevansa huolissaan maan tulevaisuudesta erityisesti lapsiensa kannalta. Gahan kertoi Rolling Stonen haastattelussa tyttärensä järkyttyneen pahasti Trumpin vaalivoitosta.

Lisää luettavaa