Samae Koskisen protestilaulut ovat kevään puheenaihe – mitä alan biisejä mies itse arvostaa eniten?

19.4.2024 11:21

Samae Koskisen tuleva albumi Mä näin unta että kaikki meni hyvin on herättänyt ennakkoon runsaasti huomiota. Singlekappaleet kuten Nykyään on normaalia olla natsi ja Me otetaan se sulta pois ovat osoittautuneet suorasanaisiksi kommentaareiksi 2020-luvun Suomesta, ja nettikeskusteluissa on roihahtanut biisien tiimoilta kiivaita sananvaihtoja. Itse levy julkaistaan 26. huhtikuuta.

Vaan mitä protestilauluja Samae itse arvostaa eniten? Lauluntekijä kasasi Soundille 20 kappaleen listan, jolta löytyy kosolti kipakkaa tekstiä ja kiukkuisia säveliä. Mukana on varsin monipuolinen kavalkadi bändejä ja artisteja: muun muassa Circle Jerks, Bad Religion, Rage Against the Machine, Metallica, Ice-T, James Brown ja Slayer ovat päässeet listalle.

”Listalla on monia mun uuteen albumiin vaikuttaneita teoksia, etunenässä nämä punkimmat biisit. Koko lista alkaa sydäntäsärkevällä Tony Joe Whiten biisillä Willie and Laura Mae Jones, joka kertoo käsittääkseni ystävyydestä, joka muuttaa muotoaan maailman muuttuessa, tuloerojen kasvaessa ja rasismin rehottaessa”, Samae kirjoittaa ja jatkaa:

”Aika perinteisiä protestilauluja nämä kaikki ovat, on sotaa (Edwin Starrin War ja Metallican Disposable Heroes), fasismiin pettymistä (Slayerin Behind the Crooked Cross), uskontoa (Dead Kennedysin Religious Vomit), rasismia (The Specialsin Ghost Town ja Anthraxin Indians) ja ulkopuolisuutta (G.L.O.S.S. ja Minor Threat).”

”Ehkä suurimmat yksittäiset vaikuttimet mulla oli Bad Religion ja Propagandhi. Jälkimmäinen varsinkin kannusti mua käyttämään raskainta rautalankaa mitä kaupasta löytyi oman levyni tekstien kanssa, jotenkin tuntui, ettei näistä asioista voi laulaa kauhean runollisesti.”

Kuuntele lista alapuolelta:

Lisää luettavaa