Elämäni soundit: Viitasen Piian suosikkilevyistä löytyy niin HIMiä, Joni Mitchelliä kuin Sufjan Stevensiä

26.3.2024 13:25

Viitasen Piia -yhtye on tehnyt viidennen albuminsa Ihmisen aika rauhalliseen tahtiin johtuen koronasuluista ja lauluntekijän perheenlisäyksestä. Edellisen levyn (Meidän jälkeemme hiljaisuus, 2019) kuvaama ihmiskunnan viimeinen juna kulkee nyt nopeammin kohti kuilua. Mielenrauhaa ravistelevat avoin sotakiima sekä tasa-arvoisen toimeentulon ja hyvinvoinnin alasajo. Silti Piia Viitasen luoma musiikki säestää purevia sanoja levollisena ja melodisen kauniina, lannistumatta ja tuudittautumatta hyssyttelyyn.

– Paljon raskaita teemoja tuli käsittelyyn, mutta musiikissa on yllättävän kepeitä popsävyjä – sellaista sad-core-meininkiä, happy ja sad -yhdistelmää, Piia naurahtaa.

– Pitkäksi venynyt prosessi alkoi heti edellisen levyn jälkeen, ja neljän vuoden mittaan oleilimme lähinnä tuottajani Juppu Maurasen kanssa kahden studiolla, tai oli siellä usein vauvakin. Jos edellinen levy oli sovitettu bändin kesken, nyt Juppu asettui vetovastuuseen, ja bändiläiset kävivät sitten aikanaan soittamassa ja sovittamassa vaihtelevasti omia osuuksiaan.

Kaikki sujui hyvin ilman kuuden muusikon hankalaa ”aikataulutetristä”.

– Keikoilla olen käynyt paljon soolona, mikä kehittää myös laulujen tekemistä. On tärkeää, että laulut toimivat sekä yksin että bändin kanssa. Nyt treenataan liveohjelmistoa keikoille ja testataan, mitkä levytyksen elementit voi ottaa mukaan. Edellinen albumi oli jo muutos siinä, kuinka isoksi se oli tuotettu. Alkuaikojen luomufolk ja americana lievine progevivahteineen jäivät taakse. Nyt kiinnostaa akustisen ja elektronisen musiikin risteytys.

– Oma mielenkiinto ja innostus musiikkiin on onneksi säilynyt, vaikka työkseen tekeminen ja elannon hankkiminen näyttäytyy eri valossa perheenlisäyksen ja aikojen kovenemisen myötä. Kun ei tee tätä mitkään radiosoitot mielessä, joutuu miettimään, miten voi ammattilaisten kanssa tehdä hyviä levyjä ja keikkailla isolla bändillä. Aiempi työurani sosiaalialalla kuuluu teksteissäni vahvasti, samoin huoleni luonnon tilasta. ”Koti”, josta albumilla laulan, ei ole vain joku rakennus vaan laajemmin meitä kantava ja ruokkiva luonto.

LEVY, JOKA HERÄTTI INNOSTUKSEN MUSIIKKIIN
HIM
Greatest Lovesongs Vol. 666
”Ensimmäinen levy, jonka ostin omilla rahoillani ja jota angstinen varhaisteinin mieleni pohjattomasti rakasti. Alkoi kahden vuosikymmenen trippi vaihtoehtorockin ja raskaan musiikin maisemiin, joissa viihdyin, kunnes hurahdin folk- ja indiemusaan.”

ASKEL MUUSIKOKSI, LAULAJAKSI, LAULUNTEKIJÄKSI RYHTYMISEEN
Joni Mitchell

Blue
”Klassikkolevy joka on jäänyt osaksi omaa musiikillista dna:tani. Inspiroiduin Bluen kautta Jonin lauluntekijyydestä samalla, kun etsin omaa ääntäni. Toisaalta olisin voinut nostaa tähän yhtä hyvin myös jonkun Leonard Cohenin tai Neil Youngin levyn.”

ALBUMI, JOKA ON KESTÄNYT PARHAITEN KUUNTELUA
Sufjan Stevens

Carrie & Lowell
”Kaunis, herkkä ja vahva kokonaisuus kestää aikaa. Albumin kautta Sufjan teki surutyötä äitinsä menettämisestä, ja hän käsittelee riipaisevalla ja musiikillisesti vaikuttavalla tavalla vaikeaa aihetta. Fourth Of July on Sufjanin hienoimpia kappaleita.”

LEVY, JOKA TUO MIELEEN VIITASEN PIIA -YHTYEEN ALKUAJAT
Ryan Adams

Love Is Hell
”Bändimme alkuvuosina fiilisteltiin silloisen kitaristimme kanssa todella paljon Ryan Adamsin musiikkia, ja americanaa jota Ryan myös The Cardinals -yhtyeensä kanssa teki. Käytiin livenäkin tätä muutamaan otteeseen yhdessä fiilistelemässä.”

LEVY, JOKA ON VAIKUTTANUT ENITEN KITARANSOITTOONI
Mark Kozelek

Finally LP
”Tutustuin Mark Kozelekin musiikkiin, kun aloin omien laulujen tekemisen joskus vuonna 2008. Ihastuin tähän levyyn. Viehtymys runsaaseen avoimien vireiden käyttämiseen ja erilaisiin kitarakudelmiin tullee osaksi siitä, että olen kuunnellut paljon Kozelekia.”

YHTEINEN SUOSIKKILEVY TYTTÄRENI KANSSA
Litku Klemetti

Juna Kainuuseen
”2,5-vuotias lapseni on peruuttamattomasti hurahtanut Litku Klemetin musiikkiin. Jääkuningatar-kappaletta hän haluaisi kuunnella valehtelematta noin sata kertaa päivässä. Harva biisi kestää niin mielipuolista voimasoittoa kuin Jääkuningatar.”

ERIKOISIN TAI ODOTTAMATTOMIN SUOSIKKILEVYNI
Paavoharju

Joko sinä tulet tänne alas tai minä nousen sinne
”En tiedä, onko tämä kovinkaan odottamaton mieltymys, mutta tämä on edelleen lumoava ja veret seisauttava levy. Ihanan huuruista lo-fi-estetiikkaa, häiritsevää ja kaunista meininkiä samaan aikaan.”

AJANKOHTAINEN JA TÄRKEÄ ALBUMI
Vimma

Tornadon silmässä
”Harvoin törmää musiikkiin, jossa yhtä terävästi ja vahvasti pureudutaan siihen, millaista aikaa ihmiskuntana elämme, ja millaista jälkeä jätämme planeetalle ja lapsillemme. Tärkeää, taitavaa ja ajankohtaista musiikkia. Livenä parhaimmillaan.”

Teksti: Asko Alanen
Artikkeli on julkaistu Soundissa 3/24.

Lisää luettavaa