”Tämä on meille pääbändi” – Nightwish-, Finntroll- ja Bodom -muusikoiden Crownshift ei ole sivuprojekti

Timo Isoaho jututti esikoislevynsä julkaisuun valmistautuvan Crownshiftin Daniel Freybergiä Soundiin 4/24.
25.4.2024 07:00

Kansainväliselle metallimusiikin taistelukentälle jysähti aikamoinen pommi viime vuoden loppupuolella. Joulukuussa tuli nimittäin julki tieto, jonka mukaan laulaja Tommy Tuovinen, kitaristi Daniel Freyberg, basisti Jukka Koskinen sekä rumpali Heikki Saari ovat perustaneet uuden Crownshift-nimisen yhtyeen.

Kun muistetaan, että näiden muusikoiden menneisyydestä ja nykyisyydestä löytyy Children of Bodomin, Wintersunin, Nightwishin ja Finntrollin kaltaisia nimiä, odotukset debyyttialbumin suhteen kohosivat heti pilviin. Tuo odotus päättyy 10. toukokuuta, kun Crownshiftin nimetön ensilevy ilmestyy.

– Crownshift on uusi ryhmä, mutta tavallaan bändin juuret yltävät 2010-luvun alkupuolelle, jolloin soitin Norther-yhtyeessä Jukan ja Heikin kanssa. Vaikka Northerin päivät tulivat täyteen ja lähdimme omille teille, päätimme jo tuolloin, että me teemme yhteistyötä vielä jonakin päivänä, kertoo Freyberg.

– Toisin sanoen Jukan ja Heikin kanssa soittamisessa on pientä historian siipien havinaa, mutta jo ihan ekoissa treeneissä mahtavinta oli se, että päästiin tekemään jotain uutta.

Miten Tommy Tuovinen päätyi Crownshiftin laulajaksi?

– Tommy on tuttu mies jo pitkän ajan takaa. Halusimme hänet tämän ryhmän laulajaksi, sillä Tommyn ääni taipuu melkein mihin tahansa.

Miten kuvailisit yhtyeen materiaalia?

– Monipuolista se ainakin on. Totta kai biiseistä löytyy kaikuja pohjoismaisesta melodisesta death metalista, mutta siellä on vaikutteita myös progressiivisesta rockista ja jopa popmusiikista. Välillä kaahataan kunnolla sivuluisussa ja sitten tuleekin jo hitaampaa tunnelmaosastoa. Crownshiftin tyyliä parhaiten kuvaavia biisejä lienevät ainakin If You Dare, A World Beyond Reach sekä albumin avausraita Stellar Halo, kitaristi sanoo.

Entä miten biisit syntyvät?

– Tähän asti on tehty niin, että minä olen väsännyt syntymässä olleesta aihiosta instrumentaalidemon. Muut ovat ottaneet biisin haltuun, ja sitä on sitten viimeistelty treenikämpällä. Lauluosuudet ja sanoitukset taas tehtiin suurelta osin levyn äänitysten aikana, Freyberg kertoo.

– Kaiken kaikkiaan täytyy sanoa, että albumia valmisteltiin pitkään ja huolella. Tuskin yksikään meistä on aiemmin tehnyt näin paljon duunia yhden levyn eteen.

Kerropa hieman albumin tuotannosta.

– Rumpuosuudet purkitti Janne Saksa Sound Supremella. Muut äänitykset tapahtuivat omalla D-Vice -studiollani, sanoo Freyberg.

– Miksauksesta ja masteroinnista vastasi Rami Nykänen. Mietimme miksaajaa pitkään, ja päädyimme sitten Ramiin, sillä halusimme levyn kuulostavan modernilta. Rami loikin albumille ison ja tuoreen soundin.

Levyn nimi on Crownshift. Mietittekö muita otsikoita?

– Emme juuri. Haluttiin nimenomaan julkaista ”self titled -albumi”. Se tuntui jotenkin tyylikkäältä vedolta heti kärkeen.

Crownshiftin debyyttikeikka tapahtuu Helsingin Tavastialla 15. toukokuuta. Miltä tulevat ajat näyttävät muuten?

– Soitamme kesän aikana niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Myös syksy tulee olemaan kiireistä aikaa Crownshiftille, nyökkää kitaristi.

– Alleviivattakoon myös sitä, että vaikka Crownshiftin jäseniä nähdään muidenkin yhtyeiden riveissä, niin tämä ei ole mikään sivuprojekti. Päinvastoin: tämä on meille kaikille pääbändi nyt ja jatkossa!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 4/24.

Lisää luettavaa