Suosikin Jussi Kahola nostaa tärkeiden levyjen listalleen niin Fugazia kuin Kikkaa

20.2.2024 10:02

Suosikki on bändi, joka nostaa Jussi Kaholan aiempien yhtyeiden, Frivolvolin ja Tryerin, ravakan salakavalasti noise rockin ja ronskimman punk-runttauksen sekaan lähes mielivaltaisesti kätketyt melodiset täkyt ja sävytykset vihdoin kappaleidensa paraatipintaan.

– Suosikin toinen albumi Sä olet meistä se kaunis lähtee debyytillä saavutetusta mökän ja popin risteyksestä määrätietoisesti myös uusiin suuntiin.

– Kyllä tarkoituksena on ollut, etteivät albumit kuulosta keskenään samalta, Jussi Kahola vahvistaa.

– Koska omat kuuntelutottumukset kulkevat laidasta laitaan, tyylivaihdokset seuraavat toistaan ja musiikki muokkautuu monenlaisten ideoiden mukaan. Pohjimmiltaanhan soinnut ovat samat, soittipa raivolla tai mukavammin. Jos lyriikat esittää rankalla örinällä, siinäkin on pointtinsa, sillä liika selkeys poistaa biisistä mielikuvitusta, jota kitarat saattavat ilmaista tekstien sijasta.

– Albumi oli sikäli erikoinen projekti, että aloin väsätä sitä yksikseni studiolla. Parin kuukauden mittaan aloin säveltää aamusella, ja samalla tein jo seuraavaakin albumia, vaikka tyydyttiin kuitenkin vain tähän. Yhdessä kasailtiin sitten kokonaisuutta. Mä äänittelin ensin jotain, ja sitten kitaroita tai rumpuja kukin vuorollaan. Poikkeuksena espanjalaisen Hombres-G:n biisi Devuélveme a mi chica, joka coveroitiin samankuuloisena jopa lyriikan osalta, chica ja tsiigaa, ja niin edelleen. Biisi kuulosti jotenkin niin Joni Ekmanilta, että järkättiin hänet siihen kitaroineen mukaan. Hyvin toimii.

– Jotain raakileita jäi vielä varalle, kun jätettiin muutamia ei-tarpeeksi-hyviä välistä pois ja valikoitiin niitä toimivampia mukaan. Sellaisia jotka kuulostivat tältä albumilta. Muista voi vielä jatkossa testata, irrottaa ja yhdistellä säkeitä tai kertsejä uusiksi biiseiksi. Mutta
nyt menemme näillä, albumi on julki ja teemme kiertueen Tampereen, Helsingin, Turun ja Lappeenrannan mestoilla.

VIIMEISIN VAIKUTTAVA ALBUMILÖYTÖNI
The Budos Band

The Budos Band
”Rotten Soundin entinen bassotaituri Kristian Toivonen antoi minulle lahjaksi The Budos Bandin. Nimikkoalbumi on soinut nyt sitten päivittäin siitä lähtien.”


LÄHEINEN LEVY LAULAJAN, KITARISTIN JA LAULUNTEON INNOITTAJANA
Fugazi

The Argument
”Hieno teos hienon bändin uran päätepisteessä.”

VOIMAKUUNTELUSSA SÄ OOT MEISTÄ SE KAUNIS -ALBUMIA TYÖSTÄESSÄ
Go-Go’s

Beauty and the Beat
”Oli soittimessa kolmen viikon verran kun ajoin Los Angelesista Seattlen pohjoispuolelle ja takaisin. Matkaan mahtui monta muutakin levyä, mutta tämä ehkä jopa osittain kuuluu levyllämme pirteänä tunnelmana.”

MERKITTÄVÄ ALBUMI, JONKA TEOSSA TOIVOISIN OLLEENI MUKANA
Litku Klemetti

Ding Ding Dong
”Tällaisia levyjä on varmasti paljon, mutta ainakin Litkun kanssa olisin mieluusti ollut mukana levyttämässä. Parempi kai kuitenkin, että en ollut sekaantumassa näin hyvän musan tekoon.”

INNOITTAJA TYYLIVAIHDOKSEEN
Choir Boy

Passive With Desire
”Näitäkin olisi monia, mutta Passive With Desire on sellainen unenomainen teos, joka on ainakin maininnan arvoinen, erinomainen levy.”

LEVY, JOKA KYTKEYTYY MIELIKUVIINI SUOSIKKI-LEHDESTÄ
Kikka

Kikka 3
”En nyt ole varma, onko Kikka Suosikin kannessa ollut. Mutta olin 12-vuotias, kun albumi ilmestyi ja itsekin tavallaan Tesoman kasvatti, vaikka vain vieressä asuinkin. Aika kaukana ollaan Hollywoodista jos Tesoman 90-luvun nuorkalta ponnistetaan.”

ALBUMI, JOKA ON AUTTANUT MINUA AUTTAMAAN MUITA
Jukka Nousiainen

Jukka Nousiainen
”Jukan vuoden 2016 soololevy on ollut erittäin hyvä albumi suomen kielen opetuksessa. Suosittelen sitä kaikille jotka tarvitsevat apua niin suomen kielessä kuin filosofiassakin.”

ERIKOISIN TAI ODOTTAMATTOMIN SUOSIKKILEVYNI
Alice Coltrane

Eternity
”Ei sellaista kai oikeasti olekaan, mutta mainitaan Alice Coltranen Eternity. On pysynyt mukanani koko elämän ja ei ikinä sieltä lähde.”

Teksti: Asko Alanen
Artikkeli on julkaistu Soundissa 1/24.

Lisää luettavaa