The Holyn Eetu Henrik Iivarin lempilevyistä löytyy kiehtovaa, surullista ja kaunista musiikkia

Soundin 2/24 Elämäni soundit -palstalla suosikkejaan listaa The Holyn Eetu Henrik Iivari. Asko Alanen toimittaa.
19.3.2024 14:59

Vasta The Holyn kolmosalbumin Ländmark julkaisua ja kiertuetta odotellessa yhtyeen laulaja/lauluntekijä Eetu Henrik Iivari oivaltaa bändin olleen kasassa pyöreät 10 vuotta. Silti suurempi juhlan aihe on bänditoimen paluu ”uuteen normaaliin” korona-ahdistuksen jälkeen. PME-levymerkin ja manageritoimiston kanssa tehdyt sopimukset vaativat vuoden odotuksen ennen kuin albumin tekoon pystyttiin aktivoitumaan kunnolla.

– Laulujen teko venyi tälle vuodelle asti, vaikka ensimmäinen kappale syntyi jo vuoden 2020 koronasulun aikaan, Eetu toteaa.

The Incredible Ibexistä tuli ankkuribiisi levylle ja iso kokemus itselleni. Eikä siitä muutettu nuottiakaan. Levylle pyrittiin nyt lataamaan paljon live-energiaa. Sellainen tulokulma, että otot, soundit ja kokonaisuus olivat harkitun raa’at, puhdasta energiaa. Hyvä fiilis saada homma ulos ja päästä esittämään livenä.

– Jonkin verran jäi se isolaatio päälle. Bändissä jokainen duunaili omia osuuksiaan rauhassa kotona, ja vähemmän treenailtiin yhdessä. Vastuu jakautui paremmin ja kollektiiviset päätökset syntyivät nopeasti. Keikkailumme painottuu Manner-Eurooppaan, jossa yleisöltä saa helpommin vastakaikua. Se liikehdintä ja elehdintä antaa biisi-ideoita luomisprosessiin, entistä raikkaampaan ja liikkumiseen innostavaan musiikkiin. Suomen ohella meillä on erilaisia settilistoja eri puolilla.

– Keikkakalenteri alkaa pikku hiljaa täyttyä – kourallinen kotimaisia ja Ranskaankin jo muutama. Entistä harkitummin toimitaan, ettei käy niin kuin kaksi vuotta sitten, kun kävimme Euroopassa erikseen kuutena peräkkäisenä viikonloppuna. Se oli rankkaa, ja jäätiin vielä kymppitonni pakkaselle. Nyt pyritään olemaan yhtäjaksoisemmin tien päällä.

– Yhtyeen kesken on ajoissa sovittamista. Itse ”harrastan työssäkäyntiä” uudella Tanssin talolla äänimestarina, mikä myös laajentaa laulunteon palettiani. Jos aikaa jää The Holyn sitoumuksilta, valmistelen soololevyä. Rumpaleilla Eerolla ja Mikolla on monia eri bändejä ja Pyryllä on myös sooloalbumi kitarainstruja tekeillä. Kirjoitan musiikkia enemmän kuin koskaan. Aiheita ei tarvitse hakemalla hakea, nyt kun ei eletä missään yltäkylläisyyden tylsyydessä.

LEVY, JOKA TUO MIELEEN VARHAISVUOTENI HÄMEENLINNASSA
Beach House
Teen Dream
”Nuorison ekat bändikuviot saatu käyntiin ja treenikämppä hustlattu teollisuusalueelta. Viikonloppuisin sekoilua ja läträämistä. Rööki palaa aamuyöstä sisällä ja taustalla soi I’ll Take Care Of You.”


LEVYSTÖNI MIELUISIN LIVETALLENNE
Daniel Norgren
Live
”Danielin vaikuttavimmat kappaleet yksinkertaisen kauniisti esitettynä. Like There Was A Door on maailman surullisin kappale ja yksinäinen pianoesitys kruunaa kokonaisuuden.”

ALBUMI, JONKA TEOSSA TOIVOISIN OLLEENI MUKANA
Perfume Genius
No Shape
”Järjetön mestariteos. Jokainen tuotannon osa-alue ja taiteilija satumaisesti synkassa. Joku levy täytyisi saada seinälle, millä lesoilla vanhana: I Was There. Sen olisi pitänyt olla tämä.”

AINOA LEVY, MITÄ KUKAAN TARVITSEE
Low
Double Negative
”Uskomattoman kaunis ja koskettava. Brutaali ja musertava. Kuunnellessa irtoaa hieman ruumiista ja on todella vaikeaa palata takaisin. Myös jatko Hey What on ylimusiikkia. RIP Mimi Parker.”

ALBUMI, JOKA ON VIIMEISIN VAIKUTTAVA LÖYTÖNI
Young Fathers
Heavy Heavy
”Yhtyeen kappaleiden muotokieli on jotain aivan muuta. Mitä enemmän kuuntelen, sitä vähemmän ymmärrän. Tekstien näkökulma on kiehtova. Ihana olla elossa samaan aikaan.”

VOIMAKUUNTELUSSA LÄNDMARK-ALBUMIA KOOSTAESSA
Aphex Twin
Drukqs
”Tukipilari jo vuosien takaa johon aina palaan, kun en pysty oikein kuuntelemaan mitään. Klassikko joka kestää aikaa ja merivettä. Auttaa keskittymään sekä myös unohtamaan. Levy, joka on tatuoitu sieluun.”

LEVY, JOKA KYTKEYTYY SELVIMMIN MUUSIKOKSI RYHTYMISEENI
The Mahavishnu Orchestra With John McLaughlin
Inner Mounting Flame
”Nuori mieli ei ollut valmis ja vaikuttui iäksi. Inspiroi soittamaan kaikkia mahdollisia soittimia ja kovaa. Myöhemmin oma fokus siirtyi laulujen kirjoittamiseen ja Bowie & Dylan jyräsivät kaiken, mutta tästä se lähti.”

LÄHEINEN ALBUMI KITARISTIN JA LAULUNTEKIJÄN INNOITTAJANA
Shye Ben Tzur, Jonny Greenwood And The Rajasthan Express
Junun
”Jonny inspiroi laajentamaan näkemystä rockmusiikin kaanonista jo Radioheadin aikoina ja inspiroi edelleen. Junun oli ensimmäinen kulminaatiopiste. Lisääkin on tullut ja varmasti on tulossa.”

Teksti: Asko Alanen
Artikkeli on julkaistu Soundissa 2/24.

Lisää luettavaa