Mikki Hiiri -mankalla punkbiisit talteen! Lue Rakas äänentoisto -kilpailun parhaat vastaukset

29.9.2014 14:02

Rakas äänentoisto! ­–kilpailu on ratkennut ja nostalgisia tarinoita piisasi. Vastanneiden kesken arvottiin Sony UDA-1 USB DAC –stereovahvistin ja onnettaren suosiossa oli tällä kertaa Joonas Kinnula. Voittajaan otetaan yhteyttä.

Poimimme muutaman huipputarinan lukijoiden rakkaista muistoista ensimmäisten musiikkilaitteistojensa parissa.

Asan 60-luvun radiokaappi, josta olen kovassa käytössä vääntänyt virittimen nappulan hihnan poikki

”Mikki Hiiri-teemainen, maitopurkkia hieman isompi mankka, joka kykeni nauhoittamaan ja toistamaan c-kasetteja. Yllätykseksi tämä hifiluomus sisälsi myös mikrofonin ja sillä tuli nauhoitettua teininä silloisen punkbändin ensimmäiset biisit!”

”Toshiban paholaisenpunainen radiollakin varustettu korvalappustereo 80-luvun puolivälissä. Naapurin pojalla oli tuommoinen niin sain kärtettyä vanhemmiltani samanlaisen.”

”Ensimmäisiä kuuntelukokemuksia lienee ollut mummolassa ollut Asan 60-luvun radiokaappi, josta olen kovassa käytössä vääntänyt virittimen nappulan hihnan poikki. Ensimmäinen ihan ikioma äänentoisto oli 14-vuotiaana kesätyörahoilla ostettu Technicsin vinyylisoitin, tuplakasettidekki ja viritin sekä vahvistin OR-kaiuttimineen. ”

”Eka Walkman aiheutti sellaisia viboja käsissä jo ensikäyttökerralla, että se putosi lattialle ja kasettiluukku meni paskaksi. Eipä soinut sitten Fear of the Dark. Vitutti.”

”Kyllä monet olivat kateellisia, kun sen näkivät: Noin 300 markan kasettisoittimeni, joka oli mukanani leirikoulussa. Modern Talkingia soi kasetilta: You are my Heart! Chery Chery Lady… Äkkiä tekniikan kehittyessä siitä tuli tosin häpeäsoitin.”

Putosi lattialle ja kasettiluukku meni paskaksi

”Sonyn kaksipesäinen mankka, mistä 1984 luukutin Powerslavea taukoamatta. Mankka kuulosti pimeässä huoneessa tosi komealle, etenkin Rime Of The Ancient Mariner soidessa.”

”Taisi olla vuonna -75, kun isukki toi käytetyn monomankan, saattoi olla DUX. Silläpä sitten Elvistä ja The Beatlesia kuuntelin.”

”1950-1960 -luvuilla oli äänentoistolaitteet vielä kotioloissa lapsen kengissä nykyaikaan verrattuna. Meillä oli  tietysti vinyylejä ja kelanauhuri aina 1970-luvulle, jolloin ns. kasettisoitin tuli kuvioihin.”

”Bon Jovin Crossroads –kasettia luukutin tuntikaupalla mankasta, josta puuttui dekin kansi. Istuin risti-istunnassa 15 sentin päässä soittimesta. Kaverit kuittailivat jo tuolloin huonosta musiikkimausta.”

”Ensimmäinen kosketus musiikkilaitteisiin syntyi isän vanhan LP-soittimen kautta,  jonka äärellä minua alati kiellettiin hyppimästä, ettei neula katkea. Tästä huolimatta ihastuin vempeleeseen niin,  että nostalgiahuumassa oli pakko hankkia moinen itsellekin yli kahdenkymmenen vuoden jälkeen.”

Lisää luettavaa