Vasemmistolaisia, oikeistolaisia, puna- ja valkoviiniä – M.A. Numminen Laulun paikassa

12.3.2015 14:14

Laulun paikka -artikkelisarjassa käydään paikoissa, joista laulut kertovat. Sarjan neljännessätoista osassa tänään 75 vuotta täyttävä M.A. Numminen kertoi kappaleesta nimeltä Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa.

Kielletty laulu, mutta vain suomeksi

Laulu: M.A. Numminen − Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa

Ep:ltä M.A. Numminen laulaa jälleen (Sex-ep) (1966)

Sanat: Mauri Antero Numminen

Sävellys: Unto Mononen

Koordinaatit: 60° 10’ 25.2”, 24° 55’ 59.3”

Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa -kappaleen julkaisusta on kulunut lähes puoli vuosisataa.

− Siitä on 48 ja puoli vuotta. Se on pitkä aika ja laulu on edelleen suosittu. Teksti syntyi, kun kävelin toukokuun alussa vuonna 1966 erään kaunottaren kanssa eduskuntatalon puistossa. Siitä kimposi idea lauluun, kuten usein lauluntekijälle käy, M.A. Numminen kertoi.

− Yritin itse säveltää siitä tangoa, mutta en onnistunut mieleiselläni tavalla. Hyvä ystäväni Unto Mononen oli Helsingissä hakemassa Teosto-palkkioitaan, ne saatiin siihen aikaan suoraan käteen. Vietimme railakkaan illan kaupungilla, kiepuimme varmaan viidessä ravintolassa. Kun olin parissa-kolmessa ravintolassa ottanut vauhtia, niin sitten kolmannessa tai neljännessä ravintolassa rohkaistuin näyttämään tekstin Untolle ja kysyin, että syntyisikö tästä tango.

Mononen katsoi tekstiä ja sanoi, että kyllä tästä tango tulee.

− Unton omissa tangoissa tekstit olivat riimitettyjä, mutta Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa oli suorasanainen teksti. Unto sanoi minulle lauseen, jonka muistan edelleen: ”Mauri, sinulle minä sävellän vaikka puhelinluettelon”. Tämän laulun myötä Unto Mononen ymmärsi, että hän voi säveltää eri runoilijoiden teksteihin musiikkia. Niin hän sitten tekikin, muun muassa Aila Meriluodon ja Pentti Saarikosken runoihin.

”Istuin naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa / Me katselimme kuinka kansanedustajat kulkivat ohitsemme / Oikeistolaiset käyttivät polun oikeata laitaa / Naiseni sanoi: Anna minulle lisää mietoa valkoviiniä”

Laulun puisto sijaitsee jazzravintola Storyvillen ja eduskuntatalon välissä.

− Olen levyttänyt laulun suomeksi, ruotsiksi, saksaksi, englanniksi ja esperantoksi. Mit meiner Braut im Parlamentspark on suosituimpia kappaleitani Saksassa, edelleen, M.A. Numminen kertoo istuessamme Musiikkitalon kahvilassa.

Kappaleessa oikeistolaiset kävelevät polun oikeaa laitaa ja Numminen nauttii naisensa kanssa mietoa valkoviiniä. Sama tapahtuu laulussa myös päinvastoin: vasemmistolaiset kävelevät vasenta laitaa ja valkoviini vaihtuu punaviiniksi.

− Se ajatusmaailma syntyi helposti. Siihen aikaan nuori, pulppuava mieli tuotti enemmän ideoita kuin pystyi toteuttamaan. Esitin kappaleen taannoin Frankfurtin kirjamessuilla ja huomasin, että ihmiset selvästi odottavat laulussa erityisesti näitä vasemmistolais-, oikeistolais-, punaviini- ja valkoviinikohtia.

− Eihän tilanne tietenkään mennyt kirjaimellisesti tekstin mukaisesti. Minulla ja tytöllä oli halvinta punaviiniä mitä siihen aikaan sai, algerialaista, luultavasti. Ja sekin oli tietysti laitonta nauttia viiniä julkisella paikalla.

”Sitten virkoin: Nyt haluan pidellä sinua / Hän suostui / Julkisella paikalla emme tietenkään menneet liian pitkälle”

− Varmaan juuri tämän vuoksi laulu joutui Yleisradion esityskieltoon ja ehti olla kuusi vuotta pannassa, kunnes kiellettyjen laulujen kategoria poistettiin vuonna 1972. Minulla oli rutkasti materiaalia kiellettyjen laulujen listalla, olen varmasti eniten kieltoja saanut laulaja. Olikin huvittavaa, että samaan aikaan tein radioon puheohjelmia.

Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa oli kiellettyjen laulujen listalla vain suomenkielisenä versiona. Numminen levytti laulun pian ruotsiksi ja Med min kvinna i Riksdagshusets park sai soida vapaasti Yleisradion ruotsinkielisissä ohjelmissa.

− Pari vuotta myöhemmin levytin laulun esperantoksi. Kappale ei kuulu suosikkiteoksiini. Pidän enemmän filosofisista ja yhteiskunnallisista lauluistani. Se kappale on aikansa kuva. Kielletyt laulut -konserteissa, kun Pedron (Hietanen) kanssa esitämme laulun, se huvittaa yleisöä nimenomaan aikasidonnaisesti.

74-vuotias laulaja keikkailee edelleen aktiivisesti.

− Minulla on aivan riittävän paljon kysyntää. Pikemminkin hiukan jarruttelen ja iloitsen, jos olen lupautunut heikkona hetkenä mennä keikalle ja se peruuntuu. Vapaaillat ovat harvinaisia.


Teksti ja kuva: Visa Högmander
Artikkeli julkaistu alun perin Soundissa 1/2015

Lisää luettavaa