Mainos: Makuuhuoneen ilmanlaatu: 7 keinoa puhtaampaan huoneilmaan

Jos heräät jatkuvasti väsyneenä tai kärsit epämääräisistä allergia- tai hengitystieoireista, voi syyllistä etsiä huoneilman laadusta. Erityisesti makuuhuoneen ilmanlaatua kannattaa parantaa muutamalla helpolla toimenpiteellä.
28.12.2023 09:00

Mainos: Hobby Hall

Näistä merkeistä tunnistat huonon ilmanlaadun

Huonon ilmanlaadun merkit voivat vaihdella. Selvin merkki huonosta ilmanlaadusta on makuuhuoneen ovella tervehtivä tunkkaisuus ja seisova ilma. Toistuva yskä, aivastelu tai hengitysvaikeudet voivat olla merkki huonosta ilmanlaadusta, erityisesti jos oireet pahenevat yöllä. 

Huoneilman korkea hiilidioksidipitoisuus voi aiheuttaa oireita. Jos kärsit esimerkiksi toistuvasta päänsärystä tai väsymyksestä, se voi johtua riittämättömästä hapensaannista yön aikana. Allergiaoireet, kuten kutina, aivastelu tai silmien punoitus, voivat myös johtua ilmanlaadun heikentymisestä.

Näkyvät merkit, kuten liiallinen pöly, lika tai hämähäkinseitit voivat viitata ilman epäpuhtauksiin ja heikkoon ilmanvaihtoon. Epämiellyttävä haju voi olla myös merkki ilmanvaihdon riittämättömyydestä. Jos havaitset homeen hajua tai jopa näkyvää hometta, voi kyse olla homeongelmasta, joka vaatii ammattilaisen tekemää tutkimusta ja korjaustoimenpiteitä. 

Helpot keinot, kuten ionisaattori, tuuletus tai päiväpeitto voivat auttaa puhdistamaan huoneilmaa ja poistamaan huonon ilmanlaadun aiheuttamat oireet. Ilmanpuhdistin tai ionisaattori auttaa pitämään huoneilman puhtaampana, säännöllinen tuuletus tekee ilmasta raikkaampaa ja päiväpeitto ylläpitää siisteyttä

7 keinoa makuuhuoneen ilmanlaadun parantamiseen 

Pitkällä aikavälillä hyvä ilmanlaatu voi edistää merkittävästi terveyttä ja hyvinvointia. Jos epäilet, että makuuhuoneessasi on huono ilmanlaatu, voit yrittää parantaa näillä keinoilla:

1. Ilman puhdistaminen laitteen avulla

Markkinoilla on lukuisia erilaisia ilmanpuhdistimia, jotka puhdistavat epäpuhtauksia huoneilmasta. Yleensä ilmanpuhdistimessa on suodatin ja järjestelmä, joka puhaltaa huoneilmaa laitteen sisään puhdistettavaksi. Suodatinta tulee yleensä huoltaa säännöllisin väliajoin.

Eri ilmanpuhdistinmallit on tarkoitettu erikokoisille tiloille. Joissain ilmanpuhdistimissa on mukana lisätoimintoja, kuten ilmanviilennin tai ilmankostutin.

Hobbyhall.fi-verkkokaupassa on useita erilaisia ilmanpuhdistimia muun muassa Electrolux-, Zephyr Esperanza – ja Kärcher-merkeiltä. Esimerkiksi suosittu Philips AC0820/10 ilmanpuhdistin sopii hiljaisen äänensä vuoksi hyvin makuuhuoneeseen. 

2. Ionisaattori vähentää ilmassa leijuvia hiukkasia

Ionisaattori puhdistaa ilmaa lähettämällä ilmaan negatiivisesti varautuneita ioneja, jotka tarttuvat ilmassa oleviin, positiivisesti varautuneisiin pölyhiukkasiin, bakteereihin ja muihin epäpuhtauksiin. Tämän seurauksena hiukkanen muuttuu painavaksi ja putoaa alas lattialle tai muulle pinnalle. 

Ionisaattorin ansiosta ilmassa leijuu siis vähemmän epäpuhtauksia. Hobbyhall.fi-verkkokaupan valikoimasta löytyvät Prime3-ionisaattorit sekä HoMedics-ionisaattorit, joissa on samassa myös ilmanpuhdistin. 

3. Ilmankostutin vähentää kuivuudesta johtuvia oireita

Jos oireesi ovat yskä, aivastelu, kuiva iho ja silmien kirvely, saattaa huonon ilmanlaadun syynä olla liiallinen kuivuus. Liian kuiva huoneilma on ongelma monissa huoneistoissa varsinkin talviaikaan, jolloin ulkoilma on pakkasen vuoksi kuivempaa. 

Jos epäilet huoneilman olevan liian kuivaa, hanki ilmankosteusmittari. Talvella huoneilman kosteus on tyypillisesti 20 – 40 %, mutta monet saavat oireita ilmankosteuden ollessa 30 % tai sen alle. 

Ilmankostuttimen avulla voit nostaa huoneilman kosteutta, jotta oireet helpottavat. Ilmankosteutta ei saa kuitenkaan nostaa liiaksi, jotteivat talon rakenteet kärsi. Älä siis nosta talvella huoneilman kosteutta yli 40 %:n.

Monissa ilmanpuhdistimissa on ilmankostutin samassa, mutta voit hankkia ilmankostuttimen myös erikseen. Hobbyhall.fi-verkkokaupassa on tarjolla ilmankostuttimia monilta merkeiltä, kuten Venta ja Beurer

4. Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta

Ilmanpuhdistuksen, ionisaattorin ja ilmankosteuden lisäksi tulee pitää huolta makuuhuoneen hyvästä ilmanvaihdosta. Tuuleta huonetta säännöllisesti ja tee tarvittaessa korjauksia huoneen ilmanvaihtojärjestelmään. 

5. Kiinnitä huomiota materiaaleihin

Makuuhuoneeseen kannattaa valita materiaaleja, jotka eivät kerää pölyä. Luonnonmateriaalit ja allergiaystävälliset tekstiilit voivat auttaa parantamaan ilmanlaatua. Kun käytät ionisaattoria, päiväpeitto estää epäpuhtauksien laskeutumisen lakanoille. Esimerkiksi 100 % puuvillasta valmistettu Luhta Home Pampula -päiväpeitto on hyvä valinta, jonka voit tilata Hobbyhall.fi-verkkokaupasta. 

6. Pidä makuuhuone siistinä

Makuuhuoneen siisteyteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Kun valitset helposti puhtaana pidettäviä materiaaleja, siivoaminen esimerkiksi robotti-imurin avustuksella käy helposti. Säilytä vaatteet kaapissa, jottei niistä leviä vaatepölyä ja karsi ylimääräiset, pölyä keräävät tavarat pois makuuhuoneen tasoilta. 

7. Myös viherkasvit voivat parantaa ilmanlaatua

Ilmanpuhdistimista, ionisaattoreista ja ilmankostuttimista voi löytää hyviä tarjouksia eri liikkeiltä. Ilmanlaatua parantava laite on loistava lahja mummolle tai äidille. Makuuhuoneen ilmanlaatua voi yrittää parantaa myös viherkasvien avulla, jotka tarjoavat samalla silmäniloa ja ovat ihana lahja viherpeukalolle.

Lisää luettavaa