Haastattelu: Olkaa kuten Spartacus, kehottaa Adam Darski – Behemoth levittää positiivisen kapinallisuuden sanomaa

5.10.2022 12:54

Death/black metal -yhtye Behemothin maailmanlaajuinen suosio on viime vuosina kohonnut suorastaan hämmentäviin mittasuhteisiin – ottaen huomioon puolalaisyhtyeen äärimmäisyyden. Laulaja-kitaristi Adam ”Nergal” Darski on samaa mieltä, mutta pienellä varauksella.

– Perustin Behemothin Gdańskissa vuonna 1991, ja totta kai minä tiesin jo silloin, että tästä bändistä tulee maailman suurin, nauraa Darski.

– Jos taas jätetään vitsailu sikseen, niin olen joutunut nipistämään itseäni muutaman kerran, sillä Behemothin tähänastiset saavutukset ovat ylittäneet jo moninkertaisesti kaiken sen, mistä aikoinaan uskalsin haaveilla.

– En vertaa meitä sen kummemmin Metallicaan tai vaikka Slipknotiin, mutta tällaisten yhtyeiden valtava menestys antaa minulle toivoa siitä, että myös Behemoth voi nousta vielä nykyistäkin paljon isommaksi bändiksi jonakin päivänä. Kuka olisi takavuosina uskonut, että esimerkiksi Slayeristä tulee areenaluokan yhtye? Kun Kerry King ja kumppanit aikoinaan aloittivat, vähintään 99 prosentin mielestä se oli pelkkää sietämätöntä meteliä. Hah hah!

Behemothin tuore studioalbumi kantaa otsikkoa Opvs Contra Natvram, ja se tulee nostamaan yhtyeen taas yhtä porrasta ylemmäs.

– Tällä kerralla kirjoitimme kappaleet varsin eri tavalla verrattuna edellisiin levyihin. Olen aikaisemmin säveltänyt biisit melko valmiiksi, ja ne on sitten laitettu lopulliseen kasaan koko bändin voimin, kertoo Darski.

– Nyt meillä ei ollut mitään deadlinea, ja menimmekin treenistudioon muutaman hajanaisen raakaidean kanssa, ja aloimme rakentaa valmiita biisejä kaikessa rauhassa. Teimme näin kerran, kaksi, kolme… Kaiken kaikkiaan levyn tekemiseen hupeni valtavasti aikaa, ja täytyy myöntää, että olin todella iloinen saadessani lopullisen master-version käsiini.

Jos mietit uuden levyn sanoituksia, mikä on tällä kerralla tärkein viestisi kuulijoille?

– Haluan levittää positiivisen kapinallisuuden sanomaa. Seuratkaa sydämenne aitoa ääntä, ja kieltäytykää seuraamasta kirottua aivotonta massaa, sanoo Darski.

– Uudella albumilla on kappale nimeltään Neo-Spartacvs, ja biisistä löytyy rivi: ”I am Spartacus, and so are you!

– Jos joku ei tiedä, niin Spartacus oli gladiaattori, joka ammoisina aikoina johti orjien kapinaa Rooman valtakuntaa vastaan. Kuinka hemmetin rohkea Spartacuksen täytyi olla tehdäkseen jotakin tuollaista? Aivan uskomattoman rohkea. Ottakaa mallia hänestä, ja taistelkaa kaikenlaista epäoikeudenmukaisuutta vastaan!

Behemoth saapuu Suomeen marraskuun alussa. Kiertuepaketissa mukana myös Arch Enemy, Carcass ja Unto Others.

– Eikö olekin mainio kattaus? Kiersimme Arch Enemyn kanssa Yhdysvalloissa viime keväänä, ja se oli aivan uskomattoman hieno kokemus, hymyilee Darski.

– Tosin täytyy myöntää, että rundin alkupuoli oli hieman haastava. Emme olleet nousseet ihmisten eteen yli kahteen vuoteen, ja ennen kiertuetta olin todella huolissani, että mitähän tästä oikein tulee. Että miten siellä lavalla pitikään olla? No, onneksi se muistui mieleen saman tien!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 8/22.

Lisää luettavaa