Huomenna alkaa Tampere Jazz Happening – Ota Soundin tärpit haltuun

37. Tampere Jazz Happening järjestetään 1.–4. marraskuuta. Tässä Soundin toimituksen poimintoja laajasta ja monipuolisesta ohjelmistosta.
31.10.2018 11:52

Jatsikansa tulee Tampereelle taas tänä viikonloppuna, kun 37. Jazz Happening polkaistaan käyntiin. Luvassa on jälleen kerran lukuisia ja ainutkertaisia musiikillisia esityksiä ja yhtyeitä, joita nimellisesti yhdistää jazz ja improvisaatio, mutta joiden vaikutteet ulottuvat laajalle populaarimusiikin, maailmanmusiikin ja taidemusiikin eri tyyleihin.

Soundi suosittelee kaikkia saapumaan jo heti torstaina ilmaiseen avajaiskonserttiin. Kuten menneinä vuosina, tänäkin vuonna lava on buukattu yhden eurooppalaisen maan nykyjazzin terävimmän kärjen esittelyyn. Tänä vuonna yhteistyömaana toimii Itävalta. Kolmea Itävallan kuuminta “postjazz”-yhtyettä – Mario Rom’s Interzonea, Kompost3:a sekä Elektro Guzzia – yhdistävät jazziin instrumentaalisuus ja solistisuus, mutta jokaisen bändin musiikki on omilla ansioillaan nerokas fuusio lukuisista populaarimusiikin tyyleistä: funkista, rockista, psykedeliasta ja teknosta. Free your mind.

Pakkahuoneen perjantai-illan herkku on Josef Leimberg & The Astral Progression Orchestra. Muun muassa rap-artisti Snoop Doggin tuottajana toiminut ja Kendrick Lamarin Grammy-palkitulla To Pimp A Butterfly -albumilla trumpettia soittanut Leimberg tunnetaan vielä paremmin tuottajana, mutta hiljattain julkaistu sooloalbumi voi muuttaa suunnan. Retrofuturistinen gangsta funk, soul ja jazz kohtaavat harvinaisen tyylikkäällä ja spirituaalisella tavalla.

”Perkkuheput Robert “Sput” Searight ja Nate Werth laittavat tulille sellaisen grooven, jossa ilotulitteet sinkoilevat ja tähtisade loistaa”

Perjantai-illan päätteeksi Klubilla esiintyvä yhdysvaltalainen Ghost-Note iskee pöytään kaikki korttinsa funkin päivittämiseksi. Princen bändissäkin soittanut, hämmästyttävä basistijokeri MonoNeon, sekä Grammy-palkitut perkkuheput Robert “Sput” Searight ja Nate Werth laittavat tulille sellaisen grooven, jossa ilotulitteet sinkoilevat ja tähtisade loistaa.

Lauantai-iltapäivänä Pakkahuoneella esiintyvän brittiläisen saksofonistin Denys Baptisten The Late Trane asettaa John Coltranen myöhäisen, sangen abstraktin ja henkevän, tuotannon uuteen, neonväreissä hohtavaan valoon. Baptiste yhtyeineen tulkitsee kappaleet niiden spirituaalista luonnetta kunnioittaen mutta ehdalla 2010-luvun tyylillä sekoittaen keitokseen hapokkaita reggae- ja funk-rytmejä.

Lauantai-iltana Telakalla on tarjolla suomalaisen nykyjazzin terävin kärkiryhmä. Teppo Mäkysen tuorein yhtye, briljantti 3TM yhdistää improvisointia sampleihin ja konerytmeihin jäätävän viileällä tavalla. Alkuvuodesta upean Mopocalypse-levyn julkaissut Mopo keulii puolestaan tandemversiolla, kun se saa rinnalleen fonistivelho Mikko Innasen. Halme Prospektin tulkinnat Grateful Deadin Blues for Allahista vievät kollektiivisen improvisoinnin bysanttilaisiin sfääreihin. Tilaisuus on “valitettavasti” loppuunmyyty. Jos ette ole ennakkolippua hankkineet, käyttäkää suhteita, nykikää hihasta. Tulkaa terassille tupakoimaan.

Sunnuntain päätöskonsertissa Pakkahuoneella on viimeinen mahdollisuus nähdä näillä tienoilla legendaarinen The Art Ensemble of Chicago. 50-vuotista uraansa juhlistava yhtye saapuu Tampereelle alkuperäisjäsenen, puhaltajaguru Roscoe Mitchellin johtamana. Yhtyeen rituaalitoimitus on aina ollut omaa luokkaansa ja vuosien veljeyden tuloksena on syntynyt telepaattinen yhteys, jossa multiploituvat jo menneet esi-isät ja tulevat henget.

Koko ohjelmisto löytyy osoitteesta: tamperemusicfestivals.fi/jazz

Lisää luettavaa