Laulu sairauden varjosta – kuuntele Astrid Swanin ja Color Dolorin Stina Koistisen kouraiseva single

Tässäpä julkaisu, joka pakottaa hiljentymään. Kaksi erittäin lahjakasta muusikkoa, Astrid Swan ja Color Dolorin Stina Koistinen, ovat joutuneet kamppailemaan syöpää vastaan – Swanilla diagnosoitiin 2014 rintasyöpä, ja Koistinen on elänyt aivokasvaimen kanssa jo yhdeksän vuotta. Kumpikin on joutunut tekemään tiliä elämästään jo nuorella iällä, ja molemmat ottavat jokaisen uuden päivän suurena lahjana.

Nyt kaksikko julkaisee yhteisen Koistinen/Swan-ep:n, jota kuvaillaan tiedotteessa taidepopsinfoniaksi kahdelle äänelle. Julkaisulla on mukana myös kanadalaismuusikko Owen Pallett, joka on soolotuotantonsa lisäksi työskennellyt suurten maailmantähtien levyillä aina Arcade Firea, The Nationalia ja Robbie Williamsia myöten.

”Teos tutkii elämää kroonisen sairauden kanssa ja tuo kokemukset musiikin avulla lähelle kuulijaa”, tiedotteessa kerrotaan. ”Teos käsittelee elämän jatkumista muuttunein ehdoin, sen haurautta, luopumisen surua ja elämisen riemua. Kappaleissa pohditaan lääketieteen kohteena olemista ja ruumiillisuutta, ja niitä ohjaa feministinen pyrkimys naistaiteilijoiden ja vammautuneiden potilaiden äänen kuulumiseen.”

Nyt ollaan siis todella merkittävien ja pelottavien asioiden äärellä. Soundi saa kunnian tuoda tämän ep:n ensimmäinen single yleisön kuunneltavaksi, tarkista teos alapuolelta.

Teoskokonaisuus syntyi alun perin Pekka Kuusiston tilauksesta vuonna 2017, kun Kuusisto toivoi Swanin ja Koistisen käsittelevän yhteisessä esityksessään syöpää. Vuoden 2018 aikana Swan ja Koistinen äänittivät ep:n, ja Pallett sovitti ja äänitti jouset. Yhteistyö Pallettin kanssa alkoi tammikuussa 2018 ja jatkuu vuonna 2019 live-esityksissä.

Ep ilmestyy toukokuussa 2019. Sen mukana esitellään valokuvaaja Tekla Vályn ohjaama ja toteuttama videoteos, joka kattaa koko ep:n musiikin. Swan/Koistisen Instagram-sivut löytyvät täältä.