Rockabilly-ikoni Alpo Hakala oli ujo mies, jonka muusikoiden ammattitauti vei – suotta varjoon jäänyt muusikko on nyt saanut arvoisensa elämäkerran

1.8.2023 15:57

Tapani Bagge ja Jari Eklund
Teddy, Aikka ja Alpo – Alpo Hakalan musiikki ja elämä 1957–2021
Docendo

Alpo ”Aikka” Hakala eli Teddy Guitar sai otsaansa ikuisen leiman nuorisosuosikki Teddy & The Tigersin keulahahmona, mutta mies oli paljon muutakin kuin hetkellisen rockabilly-boomin ikoni. Tuore kirja piirtää kuvan lahjakkaasta muusikosta, jolla oli laaja musiikkimaku. Soolo- tai duokeikoilla soitettiin paljon covereita, mutta Hakalan oma musiikki liikkui loppuvaiheessa enimmäkseen roots-musiikin ja etenkin countryn parissa.

Kaksi vuotta sitten kuollutta Hakalaa ei voitu kirjaan enää haastatella, mutta kirjoittajat ovat käyttäneet harvapuheisen miehen vanhoja haastatteluja, joita on täydennetty lukuisilla hänen lähipiirinsä tuoreilla haastatteluilla aina roudareista ja faneista levypomoihin.

Teddy & The Tigersin läpilyönti vaikutti suuresti myös vastaperustetun Poko Rekordsin alkumenestykseen. Tiikereitä seurannut Bad Sign -yhtye keskittyi rhythm and bluesiin ja antoi Hakalalle vakituisen työmaan vuosiksi. Lehdissä aikanaan julkaistut päiväkirjat soittajien Amerikan-matkoista ovat värikästä ja kiintoisaa antia.

Keravan musiikkipuolella kartalle nostanut Hakala, joka oli paikallisesti tunnettu jo Fancy Dan -yhtyeen myötä, on saanut kahdelta keravalaiskirjoittajalta arvoisensa elämäkerran, joka nostaa esiin monia yllättäviä asioita. Myöhempi roots-hahmo teki sittemmin ansiokkaan, joskin huonosti menestyneen soololevyn True Stories – Mostly, soitti trubaduurikeikkoja ja oli pitkään mukana jopa Irwin Goodmanin keikkabändissä. Ujoa miestä vaivasi kuitenkin soittajien yleinen ammattitauti, ja viina vei lopulta miehen ennenaikaiseen hautaan. Kaiken päälle iskenyt vakava sairaus sinetöi kohtalon.

Syyttä varjoon jäänyttä miestä voi hyvin muistella tämän kirjan myötä. Sen tositarinat ovat harvemmin kuultuja ja välillä uskomattomiakin.

Teksti: Antti Marttinen¨
Arvio on julkaistu Soundissa 6/23.

Lisää luettavaa