Suomen-kiertueelle saapuva Grande Royale: ”Pertti Kurikan nimipäivät on järjettömän kova”

22.1.2018 12:43

Ruotsalainen Grande Royale saapuu ensimmäiselle Suomen-kiertueelleen helmikuussa. The Hellacoptersin jäljillä kulkeva orkesteri konsertoi 7.2. Helsingin Tavastialla, 8.2. Vaasan Butcher & Bankerissa, 9.2. Oulun 45 Specialissa ja 10.2. Levin Hullu Porock -tapahtumassa. Siinäpä piristystä kylmän talven keskelle!

Soundi saa nyt ilon ja kunnian tuoda kiertueen alla ensi-iltaan yhtyeen tuoreimman musiikkivideon, ja kaupan päälle orkesteri kertoi sähköpostitse hieman kuulumisiaan. Katso upouusi Devil’s Place -video alta, ja vielä alempaa voi lukea kokoonpanon kollektiivisesti kirjaamat haastatteluvastaukset. Siinä saa parikin suomalaista yhtyettä kehuja, mutta toisaalta nuorison netinkäytto vetää ruotsalaismuusikot mietteliäiksi.

Soitatte Suomessa neljä keikkaa helmikuussa. Onko tämä ensimmäinen kerta, kun vierailette maassamme?

”Olemme soittaneet aiemmin Ahvenanmaalla, mutta emme koskaan manner-Suomessa. Olemme kuulleet, että Suomi on hyvä maa soittaa rock’n’rollia – huhu kertoo, että ihmiset lähtevät katsomaan keikkoja ja pitämään hauskaa viikonpäivästä riippumatta. Nyt nähdään, pitävätkö huhut paikkansa.”

Perinteinen kitararock on haipumassa trendinä taka-alalle, kun konemusiikki ja hiphop hallitsevat suoratoistopalveluja. Kuinka näette rockin tulevaisuuden: haihtuuko se tyystin, vai nouseeko sähkökitara vielä?

”Luulen, että kitarapohjainen musiikki palaa kyllä, mutta ei enää tämän sukupolven aikana. Ei nuoriso pidä vanhempiaan cooleina, koska nämä soittivat tai soittavat punk-, rock- tai metallibändeissä. Ehkä 10–15 vuoden päästä se tulee takaisin, mutta aiempaa kevyempänä versiona.”

”Tokkopa näemme enää 1970-luvun punkskenen kaltaista liikehdintää, kun porukka valtasi taloja tai syytti yhteiskuntaa milloin mistäkin. Uusi punkskene voisi syntyä vain, jos 2000-luvulla syntyneiltä otettaisiin internet pois – he tekisivät ihan mitä tahansa saadakseen sen takaisin. Sitten, kun netti palautettaisiin heille, he palaisivat taas elämään elämäänsä tietokoneen ruudulla. Toivottavasti olen väärässä tässä asiassa.”

Olette tehneet levyjä Nicke Anderssonin kanssa. Oletteko huolissanne siitä, että yleisö voisi alkaa pitää teitä Hellacopters-kopiona?

”No, me vain soitamme musiikkia, koska se on hauskaa ja haluamme tehdä niin. Kun teimme ensimmäisen levymme, porukka sanoi, että se kuulostaa Hellacoptersilta ja blaa blaa blaa. Kun teemme biisejä, saamme inspiraatiota monesta suunnasta. Minusta on aika ruotsalainen tai skandinaavinen juttu, että musiikista tai taiteesta etsitään asioita, joista voi sanoa, että tämähän on tehty jo aiemmin ja olette kopioineet sitä ja sitä. Minusta me olemme lähinnä hyvä bändi, joka tekee paljon töitä, vaikka emme aivan tiedä, miten tämä ala toimii.”

Jos joku ei ole vielä kuullut bändiänne, mistä kappaleesta olisi hyvä aloittaa?

”Ehkä R’n’R Business. Se on grovaava, ei-tyypillinen ’Hellacopters-biisi’, heh.”

Mitä suomalaisia bändejä tunnette?

”Hanoi Rocksin, tietysti. En kuuntele paljoa suomalaista musiikkia, mutta Empire Strikesin kaverit ovat ystäviämme ja hieno bändi. Näin 22 Pistepirkon Roskildessa monta vuotta sitten, ja he potkivat persettä. Ja näin Pertti Kurikan nimipäivät pienellä klubilla Teksasin Austinissa SXSW-festivaalilla vuonna 2013. Bändi on järjettömän kova, ja heistä tehty dokumenttikin on hyvä.”

Jos yhtyeenne olisi eläin, mikä se olisi ja miksi?

”Kotka. Olisi hauskaa lennellä ympäriinsä ja metsästä käärmeitä ruoaksi.”

Lisää luettavaa