Tampere Jazz Happening alkaa taas – lue Soundin tärpit ohjelmanumeroista, jotka kannattaa ainakin ottaa haltuun

Tampereella jatsataan taas. Nämä nimet kannattaa laittaa korvan taakse.
2.11.2017 15:19

Teksti: Sami Nissinen

Tapahtuu näinä päivinä, että jazz raikaa Tampereella. Järjestyksessään 36. Tampere Jazz Happening esittelee jälleen kerran jazzmaailman kermaa sekä mielenkiintoisimpia uusia trendejä. Soundi kokosi puolestanne, hyvät naiset ja herrat, ennalta katsoen mielenkiintoisimmat artistit.

1. Jaak Sooäär

Torstai 2.11. Klubi klo 19

Tänään torstaina Klubilla esitellään tuttuun tapaan mielenkiintoisinta ja tuoreinta pohjoismaista nykyjazzia. Jaak Sooäär on Viron mielenkiintoisimpia kitaristeja, jonka soundissa voi kuulla vaikutteita esimerkiksi Ornette Colemanin freejazzista, suomalaiselta kitaristiässä Raoul Björkenheimilta sekä noiserockin pioneerilta Sonic Youthilta. Meno on rakaa, mutta yllättää hallitulla kauneudellaan juuri, kun sitä vähiten odottaa.

2. Tony Allen

Perjantai 3.11. Pakkahuone klo 23:30

Perjantaina Pakkahuoneella esiintyvän Tony Allenin beat on tavaramerkki. Allen on afro-beatin olennaisin rumpali, Fela Kutin nerokas aisapari, jonka soittoa ovat tuhannet rumpalit jäljitelleet. Allenin beatille on ollut kysyntää 2000-luvulla myös rockpiireissa ja 2000-luvulla mestari on rummuttanut muun muassa Damon Albarnin ja Jimi Tenorin albumeilla. Pakkahuoneelle Allen tuo ryhmän, jonka kanssa hän tekee kunniaa amerikkalaisen jazzin Suurelle rumpalille, Art Blakeylle.

3. The Comet Is Coming

Perjantai 3.11. Klubi klo 01:00

Perjantaina Telakalla esiintyvä brittiläinen The Comet Is Coming vääntää avaruusjazzin perinteet mutkalle ja vie takuulla pollat tutkalle. Electroa, afrobeatia, funkia ja psykedeliaa jazz-improvisaatioon sulauttavan yhtyeen musiikissa ”asteroidit sinkoilevat, mutta tämän päivän pulssi panee kehon tanssimaan”. Lontoon jazz-skenen kuumin trio on kerännyt lukuisia palkintoja innovatiivisilla albumeillaan.

4. Virta

Lauantai 4.11. Telakka klo 00:00

Kotimainen Virta edustaa sellaista instrumentaalista ja post-jazz-henkistä fuusiomusiikkia, jota on vasta kotvan aikaa kuultu Suomessa. Virran musiikki, no, virtaa, mutta aika yllättävällä tavalla. Yhtye ei juutu jazzin perinteiseen teema-soolo-kaavaan, vaan tuottaa kollektiivisesti improvisoiden lumoavaa ja poreilevaa äänimattoa. Hylkää ennakko-odotuksesi ja anna mielesi kuvittaa elämäsi soundtrack!

5. Nik Bärtsch

Sunnuntai 5.11. Pakkahuone klo 14

Sveitsiläinen zen-funk-master Nik Bärtsch esittää yhtyeineen rituaalista groovemusiikkia, joka hitaasti kehittyen hypnotisoi kuulijan, ja purkautuu hillittömään, polyrytmiseen tykitykseen. Vuoden 2007 Happeningissa mestari esiityi ison ”Ronin”-yhtyeensä kanssa Pakkahuoneella tajunnanräjäyttävän keikan, jonka aikana strobot välkkyivät ja arvorakennuksen rappaukset murenivat. Sunnuntaina Bärtsch esiintyy kompaktimman ja täysin akustisen Mobile -yhtyeensä kanssa, mutta meno on entistäkin hurjempaa!

Lisää luettavaa