Kulttisuosikkien paluu – tältä näytti ja kuulosti, kun Wilma ja Cessna nousivat lavalle Tampereen Klubilla

Wilma, Cessna / Tullikamarin Klubi, Tampere / 19.1.2024
23.1.2024 09:00

1990-luvun lopusta 2000-luvun alkuun neljän levyn ja muutaman hitin mittaisen taipaleen tehnyt Anna Kuoppamäen ja Hans Anderssonin hallinnoima Wilma soitti ensimmäisen keikkansa lähes neljännesvuosisataan Tampereen Klubilla 19.1. Illan avasi 1990-luvun indieskenen kulttinimi, viime vuonna paluun tehnyt Cessna. Yleisössä olivat mukana myös Soundin päätoimittaja Mikko Meriläinen sekä lehtemme luottokuvaaja Kimmo Nurminen, jonka otoksia voi katsoa alempaa. Wilman seuraavat paluukeikat nähdään Helsingin Tavastialla 31. tammikuuta ja Turun Indie-Iltamissa 30. maaliskuuta.

Saunanvuoronsa takia Cessnan missannut Mikko Meriläinen kertoo Wilman keikasta seuraavaa:

”Näin Wilman edellisen kerran noin 28 vuotta sitten, ja lähes yhtä kauan yhtye onkin ollut tauolla. Näillä näkymin muutaman keikan mittainen paluu on siis tervetullut, varsinkin kun shoegaze-sävyisestä indiestä äänekkäämpään rockiin ja popiin urallaan muuntautuneen Wilman albumit ovat viime vuosina selvästi kasvattaneet mainetta. Ja miksipä eivät olisi, sillä etenkin 1990-luvun albumeilla soi vahvatunnelmainen ja näillä leveysasteilla tänäkin päivänä persoonallinen kitarapop. Kolmoslevy Suuri valkea (1996) julkaistiin sopivasti Tampereen-keikkapäivänä ensimmäistä kertaa vinyylillä.

Keikkatauko näkyi yhtyeen olemuksessa hienoisena jännityksenä ja lievänä hapuilunakin, mutta toisaalta se kaikki kääntyi sympaattiseksi välittömyydeksi. Yhtyeellä tuntui olevan lavalla hauskaa keskenään, mikä välittyi valitettavan harvalukuiseen mutta lämpimän vastaanoton tarjonneeseen yleisöönkin.

Laulaja Anna Kuoppamäki otti paikkansa yhtyeen keulalla sensuellin vähäeleisesti mutta todella valovoimaisesti. Kun muu lava kylpi tunnelmallisessa sinivalossa, oli Kuoppamäki kirkkaimmassa valokeilassa ja lauloi juuri niin kujeilevan samettisesti kuin silloin muinoinkin. Hänen vieressään yhtyeen toinen ydinjäsen Hans Andersson etsi sähkökitarastaan upottavan kaikuisia ja lempeän säröisiä soundeja, joita miksaaja ei jostain syystä nostanut riittävän pintaan.

Kolkko ja tasapainoton miksaus söi muutenkin valitettavan paljon tehoa keikasta, ja etenkin rummut jyräsivät kaiken alleen aivan väärällä tavalla. Wilmaan ehdottomasti kuuluva herkkyys oli usein kateissa. Parhaiten – ja parhaimmillaan erinomaisesti – keikka toimikin tunnelmoivissa, rauhallisemmissa hetkissä. Balanssi alkoi löytyä oikeastaan vasta encoressa.

Rumpali Anssi Sopasen täysillä karjumat yy-kaa-koo-neet viihdyttivät, kosketinsoittaja-taustalaulaja Mia Keurulainen vastasi parhaasta lavaliikehdinnästä ja Marko Nybergin (basso) eteerinen viileys sopi yhtyeen pirtaan täydellisesti.

Kappaleita kuultiin kaikilta levyiltä, ja ilahduttavasti yhtye nosti pääosaan parhaan albuminsa Claudiuksen (1993). Setissä soivat kaikki yhtyeen rakastetuimmat kappaleet Lautalla-ensisinglestä (1991) lähtien, ja tietenkin kuultiin myös yhtyeen ehkä pakahduttavin kappale Kaupunki meren rannalla (1996).”

Wilma

Cessna

Lisää luettavaa