Livearvio: Danko Jones kiitti Tavastialla elintarvikekauppaa intensiivisen riffitykittelyn lomassa

Danko Jones, Dirt / Tavastia, Helsinki / 14.11.2023
15.11.2023 12:41

Teksti ja kuvat: Sami Lommi

Kanadan ikioma rokkikukko Danko Jones avasi Shake Your City -nimeä tottelevan Euroopan-kiertueensa uuden kipparin saaneella Tavastialla tiistaina 14.11.2023. Omien puheidensa mukaan 150:ttä kertaa Suomessa esiintynyt Danko Jones oli lentokentällä todennut kuljettajalle, että hän voisi oikeastaan ajaa kuskin hotellille tämän erehdyttyä kysymään herralta, josko kyseessä mahtaa olla Jonesin ensimmäinen vierailu täällä pohjolan perukoilla.

Syyskuussa julkaistun uuden levyn Electric Soundsin raita Guess Who’s Back avasikin loppuunmyydyn keikan – joko Danko Jonesin itseironiaa osoittaen tai sitten ei. Uudelta albumilta kuutiin ilahduttavasti heti kärkeen myös toinen kappale, Get High? -niminen oodi marihuanalle, ja yleisö otti biisin vastaan hyvän olon tunteeseen kietoutuen. Kahta uutta kappaletta seurasi 20 vuotta vanha Forget My Name, joka saatettiin kuulla jo Danko Jones ensimmäisellä Suomen-keikalla vuonna 2003.

Herra Jones tarinoi välispiikissään, että bändiltä aina kysytään, haluavaisitko he esiintyä perjantaina vai lauantaina. Yhtyeen vastaus kuitenkin aina on, että he haluavat esiintyä tiistaina tai keskiviikkona, koska silloin aidot rokkarit raahautuvat paikalle musiikkitaiteesta nauttimaan. Yhtye kiittikin vuolaasti paikalle tulleita faneja useampaan kertaan ja kertoi, että yleisölle juttelun määrästä tunnistaa bändin, joka aidosti haluaa olla paikan päällä. Jonesin huomion kiinnittivät myös Tavastian portaat, joista hän humoristisesti arvuutteli, josko ne olisivat VIP-vieraille tarkoitettuja.

Danko Jones on nimikkoyhtyeensä perustaja ja itseoikeutettu keulakuva. Basisti John ’JC’ Calabrese on roikkunut bändin riveissä sen perustamisesta lähtien, mutta trion rumpali on vaihtunut melko karusellimaisesti, joskin nykyinen kannuttaja Rich Knox on vaikuttanut kokoonpanossa jo vuodesta 2013 alkaen. Soitto ja esiintyminen ovatkin vuosien saatossa hioutuneet timanttisesti yhteen, mutta silti kämmejä voi tulla.

Feel Goodin sanoitus ”I came here to fuck shit up and have a good time” sopiikin kuvaamaan My Little RNR -biisin esitystä. Kappale meni nimittäin aivan vihkoon – Dankon mukaan täysin hänestä johtuvista syistä. Hyväntuulinen herra Jones pahoitteli tapahtunutta ja totesi samaan hengenvetoon, että yleisö sai ainakin nauttia albumiversiosta huomattavasti poikkeavasta esityksestä.

Velikultamainen luonne nousi esiin myös Jonesin kiitettyä välispiikissä elintarvikakauppaa. Syy moiselle kiitokselle oli se, että ilmeisesti kaikki tarvittavat tavarat viiden viikon mittaista kiertuetta varten olivat jääneet Kanadaan. Danko Jones totesi lisäksi, että varmasti ensimmäistä kertaa rockin historiassa tällaisella rymykeikalla kiitellään elintarvikeliikettä.

Electric Sounds on yhtyeen yhdestoista levy, ja Tavastian-kerikan parinkymmenen biisin mittaiseen settiin mahtuivat albumilta myös kiertueen nimikkoraita Shake Your City sekä Feel Good. Danko Jones tarjoilee aina konstailematonta rockia ja yhtyeen keikoille tullessa tietää aina saavansa laadukasta tykittelyä, oli kysymyksessä sitten uudempi tai vanhempi materiaali. Tiistainen keikka oli jälleen kaikin puolin hyväntuulista ja intensiivistä riffittelyä kokomustiin verhoutuneelta laulu- ja soitinyhtyeeltä.

Eturivissä paineaidan hoodeilla hyväksyvästi nyökkäillyt fani sai Danko Jonesilta erityiskiitoksen maininnalla, että ele paljasti artistille homman olevan hanskassa. Musiikki on parasta livenä.

Illan lämmittelijänä nähtiin kotimainen rokkiryhmä Dirt. Yhtyeen edesottamuksia voi katsoa kuvagalleriasta alempaa.

Kuvagalleria: Danko Jones

Kuvagalleria: Dirt


Settilista:
Guess Who’s Back
Get High?
Forget My Name
Lipstick City
I Want Out
First Date
Sticky Situation
Code of the Road
Fists Up High
Good Time
I´m In a Band
Full of Regret
Saturday
Had Enough
Lovercall
My Little RNR
Shake Your City
I Gotta Rock
Woogie Boogie
Rock Shit Hot

Lisää luettavaa