Livearvio: Sidewaysiin saapuva Fever Ray pauhasi Tallinnassa – lavalla nähtiin myös suomalainen Minna Koivisto

Fever Ray, Noblessneri Valukoda, Tallinna 28.3.2023
30.3.2023 11:51

Teksti: Aleksi Kinnunen

Tiistai-iltana Tallinnan Noblessnerin vanhan teollisuushallin lämpiössä vaikutti hetkellisesti siltä kuin olisi päivystänyt Tavastian aulabaarissa.

Enkä nyt tarkoita yksin baarissa tarjoiltuja Lapin kulta– ja lonkerotölkkejä.

Sidewaysin pääesiintyjäksi kesäkuussa saapuvan Fever Rayn kiertueen Tallinnan-konsertti oli selvästi monelle erityisesti musiikkialalla työskentelevälle syy heilauttaa keskellä viikkoa yli Suomenlahden, vaikka mistään Rammsteinin tai Guns N’ Rosesin Laululavan-konserttiin verrattavasta kansainvaelluksesta ei tietenkään ollut kyse.

Etäisesti suomalaissukuisen ja The Knife -yhtyeestä tutun Karin Dreijerin projekti on huippuajankohtainen maaliskuun alkupuolella ilmestyneen kolmannen albumin, Radical Romanticsin, myötä. Esimerkiksi Helsingin Sanomien kritiikissä ruotsalaismuusikon levyä ylistettiin alkuvuoden parhaaksi poplevyksi.

Alkujaan moni saattoi ihmetellä, miksi Tavastialla ja The Circuksessa kahdella edellisellä kiertueellaan vieraillut Fever Ray jätti Suomen tällä erää väliin, jos kerran Tallinna ja Riika kelpasivat.

Päätelmän tekeminen kesän festarikeikasta ei vaatinut oraakkelin taitoja: Sideways vai Flow, kysymys kuului. Jälkimmäisessä yhtye esiintyi kahdella viime kiertueella, joten nyt vuorossa on artistin imagoon sopivasti marginaalia ja vähemmistöjä linjassaan painottava Sideways.

Fever Rayn neljäntoista vuoden aikana julkaisemat kolme levyä ovat olleet kiertueineen eräänlaisia kokonaistaiteellisia performansseja ja julistuksia, joissa musiikkia ja sanomaa on mukaillut lavalta levyn kansiin ulottunut estetiikka.

Debyyttilevyn voodoo- ja painajaishenkisen tummasävyisen möyrinnän jälkeen kakkoslevy Plunge (2017) loikkasi toiseen äärilaitaan: tulos muistutti sukupuolirooleilla leikitellyttä värikylläistä sirkusta.

Voisi esittää, että Fever Ray on tähän mennessä peesannut aina The Knifen edellisiä tekemisiä: debyyttialbumi oli linjassa sitä edeltäneen Knifen Silent Shoutin synkistelyn kanssa, Plunge taas jatkoi Knifen viimeiseksi jääneen Shaking the Habitual -kiertueen kreisiä aerobic-hulinaa.

Tallinnan-konsertti asettui tuoreen albumin tavoin mainittujen ääripäiden väliin. Illan pääpaino oli meditatiivisessa elektronisessa pauhussa, mutta mukaan mahtui myös tanssittavampia hetkiä.

Konsertista välittyi Sidewaysin Interpol-Phoenix-M83-linjaan sopivia reilun kymmenen vuoden takaisia nostalgiasävyjä, sillä peräti kuusi konsertin kuudestatoista kappaleesta oli debyyttialbumilta.

Muunsukupuoliseksi identifioitunut Dreijer näytti lyhyessä vaaleassa tukassaan ja kravatilla jatketussa ylisuuressa puvussaan kuin helvetistä karanneelta Thin White Duke- ja Let’s Dance -aikakauden David Bowielta.

Kahden muun laulajan ja perkussionistin lisäksi lavalla nähtiin suomalaisväriä. Fever Rayn keikkakokoonpanossa soittaa nykyisin monesta yhteydestä tuttu ja Linda Fredrikssonin (joka näkyi myös yleisössä) palkitun Juniper-albumin tuotannosta vastannut Minna Koivisto.

Seurueessani konserttia seurannut muusikko ja entinen keikkajärjestäjä muisteli Koiviston soittaneen kymmenisen vuotta sitten Robinin ja Vilma Alinan yhtyeissä. Kelpo kehitystä!

Minna Koivisto. Kuva: Aleksi Kinnunen


Lisää luettavaa