ADEM: Love And Other Planets

ADEM
Love And Other Planets
Domino

Lapsuudenystävänsä Kieran Hebdenin (Four Tet) kanssa perustamansa Fridgen basistina musiikkimaailmaan astunut Adem Ilham julkaisi vuonna 2004 ensimmäisen soololevynsä, kotona äänitetyn folkhenkisen Homesongsin. Paljon kiitosta niittänyt albumi saa nyt hienon seuraajan.

Love And Other Planets jatkaa edeltäjänsä viitoittamaa tietä, mutta tekee matkaa hienostuneemmin. Kotikutoisuus saa tehdä tilaa selvästi ammattimaisemmalle äänitysjäljelle. Onneksi tämä ei tarkoita tinkimistä herkästä tunnelmasta tai soundien lämpöisyydestä. Kliinisyys on levyltä kaukana, vaikka nimeä myöten Ademin kakkosalbumilla liikutaan avaruudellisissa teemoissa. Onko tämä nyt sitten sielukasta hifi sci-fi folkia?

Urkuharmonin ja erilaisten kielisoittimien seassa kuullaan välillä myös ihan rehellistä rumpusettiä. Hatunnosto rumpujen takana istuvalle Alex Thomasille, joka pistää hetkittäin villistikin menemään ja onnistuu silti pysyttelemään taka-alalla. Kaikkea kasassa pitävä liima on kuitenkin Ademin hieno ja sielukas ääni. Vain muutaman kerran ollaan vaarassa lipsahtaa Chris Martinin viljelemien stadionherkkien fraseerausten puolelle. Kiertoradalla pysytään kuitenkin mallikkaasti koko ajan.

Nimikappale tuo melodiantajullaan hellävaraisesti mieleen Nick Draken. Brittiläinen folkhenkinen musiikki elää yhä voimakkaana.