ADEM: Homesongs

ADEM
Homesongs
Domino

Lontoolainen Adem Ilhan yhdistää albumidebyytillään menneen ja modernin, vanhakantaisen lauluntekijäperinteen ja mahdollisuuden äänittää monimuotoista musiikkia kannettavalla tietokoneella omassa makuuhuoneessa. On hyvin ymmärrettävää, että tämän vuosituhannen lauluntekijät eivät halua kuulostaa yli 30 vuotta sitten levyttäneiltä suosikeiltaan, vaan lisäävät musiikkiinsa elementtejä, jotka kertovat ajan muuttuneen. Kuten ystävänsä ja entisen yhtyetoverinsa Kieran Hebdenin alias Four Tetin levyjä, myös Homesongsia sopii määrittämään folktronica-termi.

Homesongs on tekijänsä näköinen ja kokoinen levy. Sen kappaleet soivat kuin hahmotelmina ja vaikutelmina, vasta lopullista muotoaan etsien. Adem ei ole varsinainen laulaja, mutta hänen nuhjuinen ja lempeä äänensä sopii täydellisesti lauluihin, jotka ovat korostuneesti hänen omiaan ja kertovat hänen omasta maailmastaan – surullisesta suurkaupungista, josta on kuitenkin mahdollista löytää lämpöä ja ystäviä.

Vaikka Ademin musiikkia voi kuvailla kokeelliseksi, on se myös helposti lähestyttävää. Hengitysäänet säkeiden välissä ja sormien liikkeistä akustisen kitaran kielillä aiheutuvat viillot ja narahdukset korostavat ilmapiirin intiimiyttä. Levyn äänikuva on kuitenkin rikkaampi kuin äkkiseltään saattaisi aavistaa. Se vaatii kuuntelemaan tarkkaan ja keskittyneesti.

Homesongs-levyllä ei ole kiire minnekään. Sen yllä lepää aamuyön raukea tunnelma, jolloin tosiasiat nähdään kirkkaina ja yksinkertaisina: "Everybody needs some help sometimes."