Arvio: African Connection kulkee Fela Kutin jäljissä, mutta paras voima ja energia jäävät puuttumaan

African Connection
Queens & Kings
Sounds Of Subterrania

African Connection soittaa letkeää sekä jouhevaa afrobeatia funkilla, highlifella, rockilla ja länsiafrikkalaisella perinnemusiikilla onnistuneesti väritettynä. Ryhmän symbioosi ja levyprojekti alkoi vuonna 2016 näiden kolmen mantereen muusikoiden yhteiskiertueella Ghanassa, jossa löydettiin afrikkalainen yhteys. Rundin aikana nimittäin huomattiin kemioiden sopivan yhteen niin hyvin, että päätettiin tehdä tämä ensialbumi, joka äänitettiin viime vuonna Tanskassa. Bändi koostuu kyllä vain kolmesta kansalaisuudesta – ghanalaisista, tanskalaisista sekä amerikkalaisesta, kappaleet lauletaan pääasiallisesti Ghanan kielillä.

Queens & Kings on vahvasti Fela Kutin inspiroima. Rumpali Frank ”CC YoYo” Ankrah onkin soittanut yhdessä Felan kanssa aikoinaan 1980-luvulla, ja on niin ikään tämän afrobeatin pioneerin kuuluisan luottorumpalin Tony Allenin oppilas. Fela Kutin vaikutus kuuluukin musiikissa selvästi.

Kokonaisuutena levy on silti enemmän kansanmusiikkigenressä – iloista ja söpöä afrorytmiä, josta jää se kaikista terävin kärki ja kreisein felamainen energia, voima ja väkevyys puuttumaan.