Arvio: Nassaun Fasaani todistaa viiden tähden albumillaan, että Suomessakin hallitaan virtuoosimainen fuusiojazz

Nassaun Fasaani
Nassonaut
Fredriksson

Rumpali Toni Porthenin ja saksofonisti Joonatan Raution perustama Nassaun Fasaani on lyhyessä ajassa osoittanut, että Suomessakin hallitaan virtuoosimainen Weather Report- ja Return To Forever -tyylin fuusiojazz. Kosketinsoittaja Jussi Fredrikssonin, basisti Juho Kivivuoren sekä perkussionisti Abdissa Assefan vahvistaman ryhmän svengi kuulostaa todella tukevalta.

Nassaun Fasaanin toinen pitkäsoitto Nassonaut tarkastelee sähköisen jazz funkin eri tasoja. Bändin musiikissa voi jenkkitraditioiden ohessa kuulla etnovivahteita, jotka sulautuvat notkeisiin rytmeihin mestarilliseen tapaan. Länsi-Afrikan ja Etelä-Amerikan biitit liimautuvat ilonpitoon luontevasti.

Taidokasta groovea pudotteleva albumi ei pidättele irtonaisuuttaan, mikä sorvaa elämyksestä nautinnollisen. Jussi Fredrikssonin leikittelyt Moog-syntikalla ja Rhodes-sähköpianolla korostavat touhun vetävää virnettä.

Levyä leimaavat seesteisemmät jamittelut sekä intohimoisesti pirskahtelevat sykekeitokset. Houkuttelevimmillaan tyylittely on uhkeissa funk-rykäyksissä, joista eepokset Marula ja Kayame tuntuvat varsin valloittavilta.