Arvio: Protestin ääni vaikenee – Joan Baez toivottaa jäähyväiset kuulijoilleen

Joan Baez
Whistle Down The Wind
Proper

Folk-kuningatar ja yhteiskunnallinen aktivisti Joan Baez on päättämässä lähes 60-vuotista uraansa. Tukholmasta käynnistynyt Fare Thee Well -kiertue ja Whistle Down The Wind ovat Baezin mukaan viimeisensä. Yhdeksi lopettamissyyksi 77-vuotias laulaja-lauluntekijä sanoo äänensä muuttumisen. Tämä kuuluu myös uudella levyllä, sillä Joan Baezin (1960) lähtötasoon verrattuna joidenkin korvissa skalpellin lailla viiltänyt sopraano on madaltunut dramaattisesti.

Tom Waitsin ja Kathleen Brennanin kirjoittaman nimiraidan avaama levy on syntynyt samalla kaavalla kuin Steve Earlen tuottama edeltäjänsä Day After Tomorrow (2008). Itse tehtyjä lauluja ei kuulla, mutta tunteikkaasti tulkitut ja pelkistetysti säestetyt huolella valitut lainat muuttuvat Baezin omiksi.

Anohnin ääripessimistinen Another World on albumin yllättävä kohokohta. Baezin akustisen kitaran ja poikansa Gabriel Harrisin lyömäsoiton hypnoottisuus alleviivaa kappaleen pelottavaa sanomaa: ”I need another world, this one’s nearly gone”.

Jos Whistle Down The Wind todella jää Joan Baezin viimeiseksi pitkäsoitoksi, niin vuosisatojen takaiseen melodiaan pohjautuvaa I Wish The Wars Were All Overia osuvampaa jäähyväislaulua on vaikea kuvitella.