Arvio: Shannon and the Clamsin uutuus on kuin mielikuvamatka jenkkileffojen prom night -juhlien tunnelmiin

Shannon & The Clams
Onion
Easy Eye Sound

Menneisyydestä elävä musa on aikamatkailua, mutta nyt mielikuvien viewmasterista välähtää harvinaisen tarkkoja tuokiokuvia ajoista ja paikoista, joita ei ole ollut lähelläkään, mutta jotka musiikin herättämien fiilisten avulla tulevat aivan liki.

Jo viidennen albuminsa julkaiseva Shannon & The Clams asemoituu nimittäin vahvasti jenkkileffoista tuttujen prom night -juhlien viattomien mutta juuri sillä hetkellä maailman tärkeimpien tapahtumien keskipisteeseen. Sielukkaasti tulkitsevan Shannon Shaw’n laulamat kappaleet tihkuvat tunnetta, jonka lopputulemassa sekoittuvat naiivi kunnollisuus ja pinnan alla väreilevä kohtalokkuus.

On aivan hilkulla, etteikö yhtye 60-luvulle reissatessaan liippaisi liiankin läheltä tuon ajan tyttöbändien tunnetuimpien hittien sävelkulkuja. Onneksi oikeaoppisen hillitysti komppaava yhtye ujuttaa mukaan riittävästi kevytpsykedeliaa ja autotallien kätköistä kumpuavaa terävämpää reunaa. Tuottaja Dan Auerbachin omaan vintage-vehkeilyyn verrattuna Onion ammentaa kirkassilmäisestä popista kuin uskottavuutta tapailevasta blues-pohjaisesta rockista.

Onion on pelkkää puhdasveristä tribuuttia, mutta mahdoton on asiantilasta nyreissään olla, kun levyn parissa viihtyy kertakaikkiaan hyvillä mielin.