Arvio: Sopivasti vanttunut Superbeat uhoaa resuisesti – Oululaisbändin esikoislevy on lupaava pelinavaus

Superbeat
Those Are Not Young Thoughts
Omakustanne

Superbeat on oululaislähtöinen indie rock -yhtye, jonka debyyttialbumi on samalla sekä suloisen nostalgiapölyinen että raikas. Soundeista kaikuvat kesytettyjen Lapko-vibojen lisäksi punk ja amerikkarock, mutta mukaan on saatu omaperäisyyttäkin niin, että lopputuloksena albumi on enemmän kuin lainahöyhenensä. Musiikkiin haluaisi kietoutua kuin kirpputorilta ostettuun collegepaitaan – sellaiseen, joka on sopivasti vanttunut, mutta kuitenkin samalla uusi.

Solisti Joonas Talvilan leveä lausuntatapa ja laiskankäheä ääni ovat niin koukuttavia, ettei niistä yksinkertaisesti voi olla pitämättä. Myös musiikillisesti tarttumapinta on jätetty sopivan nukkaiseksi, mutta aitouden kääntöpuolena on kappaleista hienoisesti erottuva keskeneräisyys.

Viimeistelemättömyydestä huolimatta taidokkaasti rakennetun kappaleen kriteereihin sujahtaa raidoista ilahduttavan moni. Singlejen lisäksi erityisesti Now I Can Recall sekä The Great Banquet saavat kuulijassa aikaan adrenaliinitasojen nousua.

Musiikista saa kuvan, ettei yhtye pyri täydellisyyteen, mutta ujuttautuu resuisessa uhossaan lähelle sitä. Jos koko albumi olisi ollut mainittujen kappaleiden kaltaista kultalankaa, olisi se kuronut itsensä neljään tähteen.