DJ MUGGS: Muggs Presents The Soul Assasins 2

DJ MUGGS
Muggs Presents The Soul Assasins 2
RuffLife Records

90-luvulla hip hopille tavaramerkin kaltaiseksi käyntikortiksi muodostuneesta yleissoinnista vastaa neljä tuottajaa: The RZA, Dr. Dre, Premo ja Lawrence Muggerud eli DJ Muggs. Cypress Hillin taustavoimana laajalti tunnustusta saaneen Muggsin Soul Assasins -julkaisut ovatkin oikeutettuja vain miehen ajoittain persoonallisen tuotannon takia
Edellisen albumin ilmestyessä emobändi oli juuri kussut kolmantensa, Temples Of Boomin. Albumi koostui monessakin mielessä kunnianhimoisista aineksista, tosin vain tuotantopuolella. Nyt toisen Soul Assasins -julkaisun myötä saa kukin itse päättää, laukaisiko Temples kenties jonkinlaisen syklin, sillä Soul Assasins 2 lipui aivan viidennen Cypress-kiekon vanavedessä.
Tuottaja-DJ:n rakentama kokonaisuus toimii jotakuinkin edeltäjänsä viitoittamaa tietä: pilkotaan pino biittejä, kutsutaan solisti toisensa perään studioon, hiotaan, miksataan ja päästetään ulos. Kokonaisuus säilyttää ryhtinsä loppumetreille asti Muggsin yhtenäisen kokonaissoundin avulla, vaikka rapit eivät pahemmin konsepteja kyselekään ja miksaus on heikko. Ongelmaksi muodostuukin se, että narulla on 13 standardia vailla mainitsemisen arvoisia yksilösuorituksia. Tokihan esimerkiksi aina yhtä rujon XziBitin ja Screwball-maestro Hostylen soolot ovat tiukkoja, mutta kovin ovat köyhiä eväät edelliseen kokoelmaan verrattuna. Sinänsä positiivista, että ruotuun on mahdutettu niinkin monipuolinen kasti kuin Kurupt, Ras Kass, Kool G. sekä Atlantan oma Goodie Mob, mutta mitä tekee esimerkiksi Dilated Peoples -trion kaltainen omalla sarallaan loistava b-boy-ryhmä mikin ympärillä, kun keloille kaivattaisiin Mobb Deep -hajuisia porukoita karuine juttuineen?
Hip hop -formaatin joustamattomuus jenkkien linjoilla ei tee oikeutta Muggsin visioille. Toisaalta nyttemmin New Yorkiin majoittuneen Trickyn ja DMX:n hovituottaja Greasen kanssa toteutettu Juxtapose-projekti ei sekään kantanut makeaa hedelmää, vaikka näiltä miehiltä olisi voinut odottaa uskomattomiakin stuntteja.