EARTH, WIND & FIRE: Illumination

EARTH, WIND & FIRE
Illumination
Sanctuary

Instituutio nimeltä Earth, Wind & Fire on julkaissut levyjä laskutavasta riippuen neljällä tai viidellä vuosikymmenellä. Ensimmäiset singlet pyöräytti vuonna 1969 Salty Peppers, joka vaihtoi pian nimeä ja paisui noin kymmenhenkiseksi ohjelmaryhmäksi. 70- ja 80-luvun huippuvuosien jälkeen toiminta on ollut pätkittäistä, mutta nyt orgaaninen rytmikone käy taas täysillä kierroksilla. Maurice White, 65, ei ole aikoihin pakannut kamppeitaan kiertueille, mutta studiossa mies heiluttaa edelleen terävästi tahtipuikkoa.

Myös Sanctuary on päättänyt panostaa hankkeeseen kunnolla. Illuminationilla nimittäin pistäytyy sankka joukko tämän vuosituhannen valovoimaisimpia mustan musiikin tekijöitä: Black Eyed Peasin Will-i-am, Outkastin Big Boi, Destiny's Childin Kelly Rowland, Brian McKnight ja lauluduo Floetry. Tuskinpa heitä on tarvinnut kovin voimallisesti suostutella mukaan, eikä kenelläkään ole syytä katua osanottoaan. Materiaali on kauttaaltaan yllättävän kovaa ja klassisen EW&F-soundin lievä päivitys on onnistunut kiitettävästi.

Tuntuu kerrassaan oivalliselta, että tämä tavallista fiksumman diskon, funkin ja linnunrataa syleilevän idealismin äänenkannattaja on saanut aikaan tällaisen laatan. On illuminaatiota, liberaatiota ja ties mitä elevaatiota, rentoa tarkkuutta ja vaivatonta jatsikkuutta, falsettikiekaisuja ja äreampääkin ilmaisua. Harva orkesteri tasapainoilee etevämmin sielukkaan tyylikkyyden ja kartakaikkisen hömpän välisellä nuoralla.