EELS WITH STRINGS: Live At The Town Hall

EELS WITH STRINGS
Live At The Town Hall
Vagrant

Omaperäinen Mark Everett juhlisti viime vuonna julkaisemaansa häikäisevää Blinking Lights And Other Revelations -tuplaa kiertueella, jolle hän pestasi tavanomaista isomman soittajaryhmän. Monenlaisissa tunnelmissa kuin kotonaan liikkuvan Eelsin ote levyllä on koskettavan intiimi – äänikokeiluja toki kuullaan, mutta mäiskeen sijasta muun muassa sahaa, steel-kitaraa ja, kuten levyn nimikin korostaa, jousikvartetti on kupletin varsinainen juoni. Äänekkäiden rock-rumpujen sijasta perkussiona kuullaan muun muassa roskiksesta ja matkalaukusta kyhättyä pehmeämpisoundista settiä, sitäkin säästeliäästi.

Vaikka New Yorkissa äänitetty levy alkaa ja päättyy Blinking Lightsin tunnelmissa, väliin mahtuu komea läpileikkaus Eelsin värikkäältä taipaleelta. Ja parhaiden livetaltiointien malliin biiseihin, tai Eelsin tapauksessa usein biisin kaltaisiin katkelmiin, on saatu uutta ilmettä pukemalla laulut uuteen asuun. Tuottelias maestro ei juuri turvaudu lainamateriaaliin studiolevyillään, joten on myös kiintoisaa kuulla, miten cover-biisit taipuvat hänen käsittelyssään, kun alkulähteinä ovat Bob Dylan tai Johnny Rivers.

Välillä tulee miettineeksi, onko livealbumeilla muuta virkaa kuin antaa artistille hengähdysaikaa seuraavan studiolevyn valmisteluun. Live At The Town Hall muistuttaa, että elävän musiikin avuin voidaan myös sukeltaa upeisiin kokeiluihin ja seikkailuihin, kunhan vain on uskallusta ja lahjoja kuten Mr. Everettillä.