ELIAS VILJANEN: Fire-Hearted

ELIAS VILJANEN
Fire-Hearted
Spinefarm

Sonata Arctican kitaristi Elias Viljanen ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, sillä mies on julkaissut aiemmin kaksi soololevyä. Niistä ensimmäinen ilmestyi jo vuonna 2002.

Viljanen herättää heti uuden levynsä alkusekunneilla hämmennyksen tunteen: tämähän kuulostaa aivan The Crashin ja Brother Firetriben sekoitukselta. Mutta vitsit sikseen.

Fire-Hearted-levy ei ole pelkkää instrumentaalia. Lauluraidoilla vierailevat Marco Hietala ja Tony Kakko, ja instrumenttipuolella kantavat kortensa kekoon Evergreyn Jari Kainulainen, Apocalyptican Mikko Siren ja Sonata Arctican Henrik Klingenberg.

Tarjoaako Viljanen yllätyksiä? Eipä oikeastaan. Fire-Hearted on juuri sellainen levy kuin häneltä osaakin odottaa. Siinä on paljon viittauksia 80-luvun lopun amerikkalaisten kitarasankareiden levytyksiin. Hetkittäin yhtymäkohtien saumattomuus on jopa rasite, mutta toisaalta levy on Sonata Arcticassa kuullun perusteella Viljasen näköinen.

Olkoonkin niin, että Viljasen soolo on jossain määrin särmätön, mutta se kuulostaa rennolta ja vilpittömältä. Sitä paitsi hänen soitossaan on runsaasti nautinnollisia piirteitä.