ERI ESITTÄJIÄ: Heitän hetulaa – Helmiä Juice Leskisen laulukirjasta

ERI ESITTÄJIÄ
Heitän hetulaa – Helmiä Juice Leskisen laulukirjasta
EMI

Kahden levyn yhteisarvio:
Kaksi lensi yli käenpesän – Helmiä Hectorin laulukirjasta
Heitän hetulaa – Helmiä Juice Leskisen laulukirjasta

Ammattisanoittajina Hector ja Juice Leskinen ovat lähteneet suurin piirtein samalta suomirockin 1970-luvun kilometritolpalta ja toisiinsa rinnastuvien artistien kanssa. Jos Hector sanoitti Samuli Edelmannin levytyksiä, Juicen jäyhä verrokki oli Sakari Kuosmanen. Irina Milania ja Susanna Haavistoa vastaavat Anneli Saaristo ja Kiti Neuvonen. Maaritille sanoitti kumpikin.

Hector pääsi aloittamaan Ankin kanssa hiukan aiemmin ja venyy kokoelmallakin 2000-luvulle, kun Juice-poiminnat eivät etene 1990-lukua pitemmälle. Kokoelmilla on pelkästään suomalaisia sävellyksiä, muutama lyyrikoiden omakin rustaus. Käännösbiisit tekisivät kuvasta kiintoisamman ja niille lienee tekeillä omat koosteensa.

Nyt varhaisvaiheen poppilyriikat ovat aliedustettuina, vaikka Muskan ja Coitus Intin Heitän hetulaa tai Freemanin hitit kiteyttävät olennaisia tuntomerkkejä. Materiaalia on silti niin riittoisasti, että herrojen hyvin tunnetut euroviisut Yamma Yamma ja Nuku pommiin on varaa jättää pois, mikä parantaa kuuntelukelpoisuutta. Läheskään kaikki biisit eivät ole ”helmiä”, mutta laatutasoon liittyvät odotukset ylittyvät komeasti. Esimerkisi Pepe Willbergin Ero ja Klaani-elokuvan tunnari ovat kumpikin tekstiniekkojen parasta antia.

Yhtymäkohtia tekijöiden kesken löytyy yhteisistä aihepiireistä, esikuvista, tyylilajeista ja tilaustöistä. Toiveikkaasti kestohiteiksi päkistettyjä kesälauluja on kummallakin liikaa. Hectorilla on ollut enemmän vakavampaa, estraditaiteellisempaa kysyntää leukavien käännösbiisien ohella. Onnistuessaan matsku on ainutlaatuista, kuten Susanna Haaviston chanson-novelli Odotusta Pariisissa todistaa, mutta taide- tai euroviisusovitukset jähmettävät helposti.
Juice on saanut hoidella rennompaa sarkaa ominaisella kuplettiasenteellaan. Vaikka tekstit olisivat ärjäisten tehtyjä, on yleisilme luonnollisempi. Tönköt edustuslaulut Karthago ja Etiopiumia kansalle todistavat tämän käänteisesti.

Heitän hetulaa -kooste on rehevämpi kuin Kaksi lensi yli käenpesän, mutta kummankin julkaiseminen hyvin toimitettuna koosteena tulee tarpeeseen.