Häkellyttävän runsas ideamylly – Eteenpäin!-boksi niputtaa M.A. Nummisen ja kumppaneiden hillittömyydet

Eri esittäjiä
Eteenpäin! Vorwärts! Forward! Antaŭen! Kaikki – Complete 1966-1970
Svart

Eteenpäin!-yhtiön viisivuotinen tuotanto on häkellyttävän runsas, hauska, innoittava, hämmentävä ja vähäjärkisimmilläänkin myhäilyttävä ideamylly. Tuotteliain artisti, M.A. Numminen, kanavoi estottoman ug-hengen kaikille Pekka Gronowin kanssa perustetun levymerkin suosimille tyylilajeille. Hän popularisoi kopeakulttuurin – klasarin, filosofian ja oppikirjatekstit rienaavan riekkuvalla lauluäänellä. Rinnalle tuli vapaa yhteys vanhojen schlaagerien, rahvaantangojen, rock’n’rollin sekä folkin, free jazzin, uusrunouden ja ”psykodelisen” rockin kesken.

Paketti tiukkuu aitoja, alati ihastuttavia kulttihittejä Unto Monosen tyylipuhtaista tangoista Wittgensteinliedeihin tai hulppeista Suomen Talvisota 1939-1940 -ensilevytyksistä ja radiotallenteista Spermin, Sähkökvartetin tai Baby Grandmothersin pilvirokkiin. Kova tajunnanräjäyttäjä ovat J.O. Mallanderin tallenteet vuosien 1963 ja 1968 Kekkosvaalien ääntenlaskennasta. Lisukkeena on Nummisen julkaisemattomia nauhoituksia eri comboissa. Oheisvihkon viehko kuvitus tukee Jukka Lindforsin hersyvää historiikkia, joka kirjaa tarkat tiedot ja parhaat anekdootit.

Mainioksi motoksi nousee Nummisen välikuulutus Maanalaista menoa -ohjelman Liput liehuvat -kappaleessa: ”Jos ette ymmärrä tätä ohjelmaa, se ei ole teidän vikanne, vaan systeemin vika”.