HEIKKI KUULA: Heijastuksia täydelliseltä rundilta

HEIKKI KUULA
Heijastuksia täydelliseltä rundilta
Johanna Kustannus

Heikki Kuula on hiphop-väen keskuudessa tunnettu lahjakkaana tuottajana ja tuotteliaana räppärinä. Levytyksiä on tullut niin oman nimen alla kuin esimerkiksi Teflon Brothersin riveissä. Jälkimmäisestä poikinut Seksikkäin jäbä -hitti vei nimeä jo kuulijoiden ydinalueen ulkopuolellekin. Neljäs virallinen soolo Heijastuksia täydelliseltä rundilta on kuitenkin se, joka laventaa artistikuvaa ”pelkästä” räppäristä laajemmalle.

Albumissa on parasta se, kuinka se ihan konkreettisesti häivyttää rajanvetoja. Kuula on yhtaikaa räppiä ja poppia, törkeitä puhuvaa jätkäuhoa ja kaupalliseen käyttöön soveltuvaa pinnalta kiiltävää soundia, rumaa ja kaunista… Kaikki nämä luontevasti ilman huomionkipeyttä tai koko kansan lemmikiksi heittäytymistä. Levyn kaunistelematon, joskus suorastaan räävitön kieli kuvastaa aikaansa eikä esimerkiksi huumeviittauksia kuunnellessa tule kiusaantunut olo turhasta shokeeraamisenhalusta.

Kymmenen raitaa ovat keskenään selkeästi erilaisia. Skaala venyy tutuista Rataraato– ja Ekstaasinappi -pophiteistä Helsinginkadun älämölöön ja Gambinaa-raidan vokooderispedeilyyn luontevasti. Heijastuksia täydelliseltä rundilta on rujo mutta viihdyttävä levy.