Identiteettikriisi vai sisäpiirin vitsi? Julki levyllinen elämää Jimi Pääkallon Suomessa

Jimi Pääkallo
Elämä Suomessa
Ainoa

Jimi Pääkallo on julkaissut ensimmäisen suomenkielisen sooloalbuminsa. Se on kummallinen levy, monessakin mielessä, ja siitä on hirveän vaikea pitää.

Asioiden pitäisi olla kunnossa. Viime vuosikymmenellä Clichén, Tyrävyön ja Technicolourin riveistä tuttu Pääkallo (aka Konsta Hiekkanen) on tehnyt seitsemän vuotta tuottajan ja biisinkirjoittajan töitä erittäin hyvällä menestyksellä. Hän on ollut sorvaamassa hittejä muun muassa Robinille, Profeetoille, Laura Voutilaiselle ja Jari Sillanpäälle – ja ehkä siinä hötäkässä hukannut oman identiteettinsä.

Elämä Suomessa ei nimittäin kuulosta lainkaan 35-vuotiaan miehen tekemältä. Illallist/virallist –tyylisiä riimejä kuunnellessa tuntuu kuin osa biiseistä olisi napattu Robinin ylijäämävarastosta, ja kun levyn iloiset poppimelodiat yhdistyvät kliseiseen Suomi-romantiikkaan heinäladossa rakasteluineen, sinitaivaineen ja elokuisine öineen, mieleen hiipii ajatus siitä, että kyseessä on kuitenkin vain pieni sisäpiirin vitsi.

Eihän isänmaallisuus kiellettyä ole, mutta kun Pääkallo laulaa esimerkiksi albumin nimikappaleessa: ”Karjalassa heili / Pohjanmaalla häjy / Persu, mamu, hippi, päähän putoo käpy”, alkaa olla mahdoton sanoa, millä levelillä taiteillaan.

Ehkä Konsta Hiekkanen on päättänyt säästää osaamisensa muille artisteille.