JACKSON BROWNE: The Very Best Of

JACKSON BROWNE
The Very Best Of
Rhino

Juuri Rock And Roll Hall Of Fameen otettu Jackson Browne oli kenties keskeisin Kaliforniassa toiminut laulaja-lauluntekijä 70-luvulla. Browne oli lauluntekijöiden lauluntekijä, jonka biisejä kollegat diggailivat ja jonka levyillä he myös vierailivat, mutta hän ei kuitenkaan jäänyt sisäpiirin lellikiksi, vaan levyjä myös myytiin. Vaikka ajan henki oli tuolloin suotuisa osin itsetutkiskelevillekin biiseille, jälkikäteen voi myös todeta, että kyseessä oli alan todellinen mestari, jonka laulujen tenhovoima puree edelleen.

Vaikka miellyttävällä äänellä operoivan Brownen biisit olivat harvoin suoraa rockia, eivät ne myöskään olleet mitään lällärikamaa, vaan isoja kysymyksiä koskettavasti sivuavia tarinoita, joskin usein balladimuotoon puettuina. For A Dancerissa pohditaan poismenneen ystävän myötä elämän ja kuoleman ikuisia mysteerejä, The Load-Out kuvaa onnistuneesti keikkaelämää ja parisuhteen ylläpitämisen ongelmat saavat koskettavan muodon laulussa In The Shape Of A Heart. Maailmanlopun kysymysten tiimoilla liikkuva Before The Deluge on vain yksi esimerkki Brownen sielukkuudesta ja ikävuosiinsa nähden syvästä näkemyksestä. 80-luvulla laulaja otti enemmän kantaa yhteiskunnallisesti, mutta kadotti samalla jotain ilmaisutaidostaan ja palasi 90-luvulla onnistuneesti lähelle alkulähteitään hienolla I´m Alive -albumilla.

Brownen alkuvaiheen aisapari, verraton kielisoitintaituri David Lindley, auttoi osaltaan tekemään levytyksistä ikimuistoisia, mutta jälki on ilman häntäkin onnistuttu räätälöimään laulujen kuuloiseksi. Jackson Brownen tuotanto on niin tasokasta, sanallisesti rikasta ja mittavaa, että vain täyteen ahdettu tupla-cd voi piirtää siitä suhteellisen riittävän kokonaiskuvan. Tässä The Very Best Of onnistuu hyvin.