Jazzin inhimillisen kommunikoimisen taito – Joe Davidowin suomalaisyhteistyöhön osallistui nimimiehiä

Joe Davidow
Different Moments
Svart

Elektroakustisen musiikin säveltäjä ja elokuvaohjaaja Joe Davidow muutti Suomeen 1970-luvun puolessavälissä opiskelemaan Paavo Heinisen alaisuudessa. Hän on työskennellyt muun muassa Yleisradion kokeilustudiolla.

Nykymusiikin lisäksi Davidow on kunnostautunut myös jazzin saralla. Svartin julkaisema Different Moments kokoaa yhteen Davidowin yhdessä saksofonisti Paroni Paakkunaisen kanssa tekemiä äänityksiä, joilla esiintyvät myös Laine, Nekljudow, Walli ja monet muut aikansa kovimmat soittajat.

Different Moments on kunnianosoitus inhimilliselle yhteydelle kahden muusikon välillä ja sille syvälle kommunikaatiolle, jonka se mahdollistaa. Kuuntelen Davidowin ja Paakkunaisen soittoa ja tunnistan tunteen. Ympäristö, jossa voi soittaa keskustellen repliikkien suoltamisen sijaan on arvokas. Minulle sellaisen tarjoaa työskentely Hepa Halmeen kanssa.

Äänitteet on tehty 1978 ja 1994 välillä. On hauskaa kuulla jazzia muiltakin vuosikymmeniltä kuin huolella tutkitulta ja fetisoidulta 1970-luvulta.

Davidowin ja Paakkunaisen yhteistyö on lyyristä ja improvisoitua jazzia, joka on paljon velkaa John Coltranelle juuri ennen hänen vapautuneinta myöhäiskauttaan.