Joan Osbourne ylittää sukupuolirajat voimalla – Bob Dylanin laulut saivat uudet tulkinnat

Joan Osbourne
Songs Of Bob Dylan
Womanly Hip

Joan Osborne on koko pitkän uransa kokeillut rajojaan. Hän on laulanut kaikenlaista musiikkia popista countryn kautta souliin niin oman bändin johdossa kuin muiden taustalla ja tulkinnut sekä omia että muiden sävellyksiä.

Tänä keväänä hän toi Manhattanille parin tunnin show’n, joka koostui pelkästään Dylanin biiseistä. Nyt niistä parhaat on poimittu Songs Of Bob Dylan -albumille. Dylan kutsui aikoinaan itseään ”Laulun ja tanssin mieheksi”, ja tällainen kokoelma tekee selväksi, mitä hän sillä tarkoitti – Dylanin laulut taipuvat moneen tarkoitukseen.

Siinä, missä Bob itse veti alun perin monia näistä biiseistä (kuten Rainy Day Women #12 & 35 tai Quinn The Eskimo) ironisesti, vähän kuin koko maailmaa härnäten, ottaa Joan Osborne erilaisen lähestymistavan. Hän tulkitsee kaiken sanatarkasti, ja siitä nousee Songs Of Bob Dylanin voima.

Naislaulajan tulkitsemina erityisesti rakkauslaulut saavat uutta, sukupuolirajat ylittävää voimaa. Niissä mennään syvälle ihmiselon perimmäisten kysymysten äärelle, mutta riittää Joanilla kykyä rankempienkin tuntojen tulkiksi. Sen osoittaa Masters Of War, sodanvastainen protestilaulu, jonka armoton ajankohtaisuus saa kylmät väreet kulkemaan pitkin selkäpiitä.