JONTTI & SHAKA: Rata-äänite

JONTTI & SHAKA
Rata-äänite
3rd Rail Music

Helsingin Kallio tunnettiin aiemmin työläiskaupunginosana. Nykyään sitä asuttavat perheiden sijaan nuoret aikuiset ja vanhukset. Status taiteilijakaupunginosana on säilynyt, ja Kalliota värittävät maan suurin asukastiheys sekä vaihtuvuus: moni Helsinkiin opiskelemaan muuttanut panee nopeasti merkille, etteivät kaupunginosan asukkaat muodosta järin homogeenistä joukkoa. Jontti ja Shaka ovat arkipäivän journalisteja. He herättävät Kallion henkiin laittaessasi Rata-äänitteen soittimeen.

Vittuun koko sakki! -ep (2006) puhutteli useita kotimaiseen rapiin paneutuneita kuuntelijoita ja heijasti entisestään eriytynyttä paikallista sointia. Kun Jontti avautuu soi, viimeisetkin epäilykset sammuvat: nämä kaverit ovat tosissaan, suut vaahdossa. Vuoroin tummanpuhuva ja elinvoimaisen toiverikas Rata-äänite on paljas, funky ja iskevä. Lp on niin riisuttu, kovakourainen ja pidäkkeetön, ettei se todennäköisesti kosi kuulijoita, jotka eivät tunne ennalta äänimaailman kulmakiviä ja kielioppia.

Raadolliset ratafilosofit vastaavat tarinan pääosista sekä kertojaäänistä, eivätkä he onneksemme lukeudu small talkin ystäviin. Sivuosista ja stunteista vastaavat nistit, alkoholistit, huumekauppiaat, stevarit, vainajat, prostituoidut, ystävät ja viholliset. Kontekstin tarjoaa poliisivaltio sossunluukkuineen, sporineen ja baareineen unohtamatta Kolmatta linjaa, joka sijaitsee Kallion sydämessä.