THE KARELIA: Divorce At High Noon

THE KARELIA
Divorce At High Noon
Roadrunner

Alex Huntleyn johtama The Karelia julkaisi ainoan albuminsa keväällä 1997. Kreikkalaisen tupakkamerkin mukaan nimetty yhtye ei pysynyt kasassa pitkään ja se olisikin jäänyt pelkäksi marginaalimerkinnäksi brittiläisen vaihtoehtopopin historiaan, jos rocktähdillä ei olisi menneisyyttä.

Vuonna 2003 Alex Huntley tuli esiin uuden yhtyeensä kanssa. Tuo yhtye oli Franz Ferdinand ja sen johtohahmo nimeltään Alex Kapranos. Laulaja- kitaristi oli ottanut käyttöön kreikkalaisen isänsä sukunimen, joka onkin paljon eksoottisempi valinta. Franz Ferdinandin jättimenestyksen myötä alkuperäisten Divorce At High Noon -levyjen hinta nousi pilviin. Tämä uudelleenjulkaisu kertoo, miksi albumi ei käynyt kaupaksi ilmestyessään.

Vuoden 1997 myydyin levy Iso-Britanniassa oli Oasiksen Be Here Now -möhkäle. The Karelian musiikki oli kovin kaukana brittien tuolloin palvomasta autenttisesta rockista. Se on myös varsin kaukana Franz Ferdinandista. Molempien yhtyeiden musiikki on toki varsin rytmikästä, mutta siinä missä Franz Ferdinand iskee terävästi, The Karelia svengaa suorastaan jatsahtavasti sutien. Yhtyeiden tunnistettavin yhteinen elementti on tietenkin Alexin poikamainen ääni.

Divorce At High Noon -levyn on tuottanut ytimekkäästä taidepopista tunnetun The Monochrome Setin keulahahmo Bid, joka on ollut ilmeisen hukassa nuoren skottiyhtyeen kanssa. Napakammat kappaleet olisivat tulleet toimeen ilman ulkokohtaisia puhaltimia, mutta erityisen masentavaa kuunneltavaa on pitkän Garavurghty Butes -kappaleen leviäminen tyhjänpäiväiseksi näyttämömusisoinniksi.