KAUCAS: Saastaa suusta

KAUCAS
Saastaa suusta
BV2

Kaucas on lappeenrantalainen hip hop -kollektiivi, jonka omakustanteita ja projekteja on kiitelty vuosien varrella, mutta ilmiö on uhannut jäädä pienen piirin salaisuudeksi. Bad Vucumin jälkeisen BV²-yhtiön julkaisema Saastaa suusta sisältää kymmenen uutta tai uudelleen versioitua raitaa, jotka ovat omintakeisuudellaan ja aggressiollaan herättäneet ansaitusti keskustelua yhtyeen taiteellisista lähtökohdista mutta vähän itse musiikista.

Jos musiikista voi jotakin varmasti sanoa, niin hyvin intensiivistä se on. Kokemus on raskas; biitti on hidas ja nykivä. Levy on painostavuudessaan pikemminkin viehättävä kuin mukaansatempaava. DJ Kontakton säröinen tuotanto on rytmiikaltaan ja ideoiltaan hienosyistä mutta 2000-luvulla kaukana vallankumouksellisesta, monotonista, tehokasta sekä valmista. MC:t kuulostavat yhtä lailla teräviltä, kulmikkaalta ja rytmitysten ynnä muiden perusteella hyvin täsmällisiltä mutta tavattoman yksi-ilmeisiltä, kuten koko albumi.

Kaucasilla on yksi poljento, ja se on vääjäämätön, ahdistava ja intohimoinen. Siksi on kohtuullista, että rankka lp on lyhyt – mutta intensiivisyys on suhteellista, ja tässä suhteessa Saastaa suusta ei toimi teemojensakaan puolesta kuin yhdellä tasolla. Se ei ole kokeellisuuttaan tai alkuperäisyyttään haastava, vaan epätavanomaisien rakenteiden ja tunnelman vuoksi.

Rohkeasta lyriikasta kvartetti on saava palautetta, niin rajaamattoman, abstraktin lähestymistavan se on valinnut. Vuosia englannin-, ranskan- ja ruotsinkielistä lausuntaa kuunnelleelle hip hop -yleisölle näyttäisi oleva vieras ilmiö, että sanoitus ei poikkeuksetta noudata niinkään johdonmukaisuuteen kuin äänteellisyyteen ja assosiaatioon perustuvia valintoja, vaikka tämä on hip hopin ulkopuolella varsin tavallista.