KONTACKTO: Kasperi Laine & Kummitusorkesteri

KONTACKTO
Kasperi Laine & Kummitusorkesteri
BV2

Lappeenrantalainen rapryhmä Kaucas otti parisen vuotta sitten muutaman rohkean ja pitkän askeleen valtavirran tuolle puolen. Nyt nousee omillaan esiin ryhmän ääniarkkitehti/dj/tuottaja.

Teatterikorkeakoulun ääni- ja valosuunnittelun laitoksella Tampereella opiskeleva Laine on kasannut Kasperi Laine & Kummitusorkesteri -albumilleen tiiviin kokoelman kollaasitekniikalla laadittuja äänikuvia. Paketin otsikko kuvaa tunnelmaa kiitettävästi, sillä kyseessä on Kaucas-tuotoksilta tuttua pimeää atmosfääriä ja kulmikasta biittiä. Karuksi riisutun maiseman halki leikkaa toisinaan sample, jonka tehtävä on huvittaa joko sisäpiiriä tai suurempaakin ryhmää, mutta kaikkiaan tunnelma on säälimätön ja huumoriton.

Kenties tästä ajatuksen tason yksiulotteisuudesta johtuen Kasperi Laine & Kummitusorkesteri ei lopulta saavuta aivan kaikkia niistä tehoista, joihin ilmiselvästi olisi resursseja. Kaucaksen Saastaa suusta -levystä tekee hätkähdyttävän nimenomaan sahalaitaisen materiaalin sekaan heitetty upea 4/4 riipivine lauluosuuksineen. Vastaava yllätys olisi tehnyt hyvää myös tällä vähän Trickystä muistuttavalla yhdeksänbiisisellä.

Jatkuva ukonilma ei ole yhtä tehokasta kuin ukonilma, joka välillä taukoaa. Mutta toki on kunnioitettavaa, että joku seilaa genrensä kiiltävien pikaveneiden seassa tällaisella kolhuisella ruuhella.