Levyarvio: Aili Järvelä tavoittaa Sointi Jazz Orchestran kanssa ylevät sfäärit – Uusi levy uhkuu vapaata voimaa

Aili Järvelä & Sointi Jazz Orchestra
Unituulia
Eclipse

Pari vuotta sitten Aili Järvelä kertoi Elämäni soundit -palstalla kolmen digi-ep:n sarjastaan, joita haviteltiin koottavan ensimmäiseksi sooloalbumiksi. Se albumi ei toteutunut, mutta nyt Järvelän ambitiot on linjattu yhteistyöhön Sointi Jazz Orchestran kanssa, jonka kanssa oli jo tehty konserttiprojekti vuonna 2019. Ensimmäiset isolle orkesterille tehdyt omat sovitukset innostivat levyhankkeeseen, sillä niitä ei haluttu jättää parin live-esityksen varaan.

Unituulia sisältää digilevyiltä vain yhden kappaleen, kepeän Roihuvuoren sekä yhden mainion livetallenteen Kaikesta kaukana -laulusta. Muuten albumi uhkuu uutta, taiteellisesti ja jatsillisesti vapaata laulu- ja säestysvoimaa. Määrätietoiset voimasäkeistöt tekevät arkisen elämän ja ihmissuhteiden teemoista vahvoja, lähes juhlallisia elämyksiä ja oivalluksia.

Kaustisen perinne kuuluu vielä ensimmäisessä lorulaulussa Unituuli tuivertaa, mutta muuten Sointi Jazz Orchestra polveilee erikoisemmissa sävelkuluissa ja haasteellisemmissa vokalisoinneissa. Kappaleet ovat melodiakulultaan levottomat, mutta niihin latautuu erilaisia vapauttavia avainosuuksia, joissa laulutulkinnat ja tiiviit soitannat tavoittavat hyvin yleviä sfäärejä ja kantavaa musiikillista tenhoa.