Levyarvio: Arvaamaton, vapaasti hengittävä, särmikäs – Georgia Anne Muldrown musiikki säteilee spirituaalisuutta

Georgia Anne Muldrow
Overload
Brainfeeder

Jos homma olisi musiikillisesta tulivoimasta ja vääntömomentista kiinni, Georgia Anne Muldrow olisi supertähti. Tosin epäilen vahvasti, ettei maksimaalinen menestys ole missään vaiheessa ollut Muldrown tavoitelistalla kovin korkealla. Jos olisi, tämä uskomaton laulaja tuskin tekisi niin arvaamatonta, vapaasti hengittävää, monisyistä ja särmikästä musiikkia.

Georgia Anne on Stones Throw -kulttimerkille tehdystä debyytistään alkaen liikkunut vyöhykkeellä, jota voisi kutsua r&b/hip hop -kulttuurin älykkölaidaksi. Monen hengenheimolaisensa tavoin Muldrow ei ole yksioikoisen poliittinen artisti. Hänen vahvasti jazzsävyinen r&b-estetiikkansa on linkittynyt vahvasti mustan musiikin sofistikoituneisuutta ja spirituaalisuutta korostavaan traditioon. Hän on hip hop -aikakauden jazz-soul-artisti, joka säteilee samaa ylvästä henkeä kuin nuori Roberta Flack tai Nina Simone. Mittavan tuotannon viidessätoista vuodessa aikaansaanut ja huomattavaa kollegiaalista kunnioitusta nauttiva Georgia Anne ei ole kuitenkaan retro-romantikko. Tuimien ja ajoittain hyvinkin tummasävyisten sähkörytmien päälle rakennettu Overload on moderni soul-levy, jonka kantava punainen lanka on Muldrown ääni.

Vuoden 2018 vahvimpiin julkaisuihin lukeutuva kokonaisuus voi toki vaikuttaa jossain mielessä menneen maailman taiteelta. Pröystäilemätön ja vakavahenkinen arvokkuushan ei ole kuuminta hottia juuri nyt.