Levyarvio: Christy Moorea parempaa esiintyjää en ole nähnyt, sanoo kriitikko – ei siis ihme, että uusi livelevykin on erinomainen

Christy Moore
On The Road
Sony

Christy Moorea parempaa esiintyjää en ole konserteissa nähnyt. Yhtä hyviä toki ja kovastikin erilaisia, vaan en parempaa. Christy osaa ottaa yleisönsä hienoilla lauluillaan, hykerryttävän hauskoilla jutuillaan ja lämpimällä olemuksellaan.

Christy Moore on nyt kiertänyt maailmaa 50 vuotta ja julkaisee sen kunniaksi tupla-albumin. Se on äänitetty 17 keikalla Britannian eri puolilla. Kaikkialla ihmiset ovat innoissaan, he tuntevat olevansa osa suurta irlantilaista kulttuuritapahtumaa, mutta riehakkuus ei tulvi yli rajojen. Siinä, missä Espanjan sisällissodasta kertova Viva la Quinta Brigada kasvaa hurjine huutoineen, lauluineen ja aplodeineen tuliseksi, fasismin vastaiseksi mielenosoitukseksi, hiljenee yleisö hetkessä herkkien balladien ajaksi. Kunnioitus on väkevää – ja molemminpuolista.

Albumin avaa Ordinary Man, parikymmentä vuotta vanha, mutta entistäkin ajankohtaisempi laulu työttömästä, jolle ei työtä etsimälläkään löydy. Siinä eivät poliitikkojen aktiivimallit auta, kun tehtaat sulkevat ovensa. Ja se päättyy kolmeen encorebiisiin: If I Get An Encore kasvaa yleisön ja artistin yhteistyön komeaksi ylistykseksi, North & South luo uskoa uuteen elämään ja Time Has Come jättää haiket jäähyväiset.