Levyarvio: Ex Hex vaihtoi meluisan kaahauksen hiottuun kitarapoppiin

Ex Hex
It's Real
Merge

Indierockin kitaristilegendaksi Helium-yhtyeessä 90-luvulla noussut Mary Timony perusti Ex Hex -trion vuonna 2013, sen jälkeen kun hänen riot grrrl -legendoista koottu superbändinsä Wild Flag oli kuihtunut. Ex Hex panosti perusasioihin: esikoisalbumi Rips (2014) kuulosti Count Fiven Psychotic Reactionin garage rockin ja Nazzin Open My Eyesin proto power popin risteytykseltä. Levy sai kriitikoilta hyvän vastaanoton ja rock oli pelastettu (taas).

Kuluneen viiden vuoden aikana Ripsin tenho on haalistunut. Helium on levyjen uusintajulkaisun johdosta kaivettu naftaliinista. Basisti Betsy Wright ja rumpali Laura Harris ovat olleet aktiivisia muiden bändiensä kanssa. Hiukan yllättäen It’s Real ei jatka suoraan siitä mihin debyytti jäi. Meluisa kaahaus on vaihtunut pelkistettyyn ja hiottuun kitarapoppiin.

Albumi miellyttänee erityisesti kitarateknikkoja. Jokaikinen detalji, sointu ja sävelletty soolo on viimeisen päälle mietitty ja kielten äänenväri tarkkaan harkittu. Cosmic Caven ja Talk To Men flanger-efektit tuovat pientä vaihtelua kauniiseen 80-luvun alun amerikanrokkiin. Vain hiukan jää kaihertamaan, miksi Timonyn tasoinen kitaristi hukkaa lahjojaan näin retron materiaalin parissa.